România, statul UE cu cea mai ridicată inflație
România rămâne țara cu cea mai mare rată a inflației din UE, pentru a șaptea lună consecutiv.
Lica Manolache, 19.10.2024, 14:34
România a raportat cea mai mare rată a inflației în rândul statelor membre și în septembrie, pentru a șaptea lună la rând. Țara noastră a înregistrat un avans anual al prețurilor de 4,8%, potrivit datelor publicate joi de Eurostat. Inflația din România a mai mult decât dublul mediei blocului comunitar, dar a scăzut de la nivelul de 5,3% înregistrat în luna precedentă. Astfel, rata anuală a inflației în UE a fost de 2,1% luna trecută, cu 0,3% mai puțin decât cea înregistrată în luna august.
Inflație de 1,5% în Buglaria și 0% în Irlanda
În rândul celor 27 de state membre, cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au raportat Irlanda (0,0%), Lituania (0,4%), Slovenia şi Italia (ambele cu 0,7%). De cealaltă parte, țările cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei din UE au fost România (4,8%), Belgia (4,3%) şi Polonia (4,2%). În cele două state vecine, membre ale Uniunii, inflația a ajuns la numai 1,5% în Bulgaria, în timp ce Ungaria a raportat o rată anuală de 3% pentru luna septembrie.
Eurostat mai precizează că rata anuală a inflaţiei a scăzut în 20 state membre în septembrie față de luna precdentă, a rămas stabilă în două ţări şi a crescut în cinci state membre.
BCE estimează o inflație de maximum 2% în 2025
În zona euro, rata anuală a inflației a scăzut de la 2,2% în august la 1,7% în septembrie. Datele furnizate de Eurostat arată și o ușoară reducere a inflației de bază, care elimină prețurile bunurilor volatile precum energia și alimentele, de la 2,8% la 2,7%. Un alt indicator, care exclude suplimentar prețurile pentru țigări și alcool, a coborât de la 2,8% la 2,7%. Acest tip de inflație, cunoscut sub denumirea de inflație de bază, reprezintă un element esențial în evaluarea deciziilor de politică monetară de către Banca Centrală Europeană (BCE).
Pentru anul următor, BCE estima luna trecută că ţinta de inflaţie de 2% va fi atinsă în ultimul trimestru. Însă, Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor BCE a declarat, potrivit Agerpres care citează Bloomeberg, că ținta vizată va fi atinsă la începutul anului 2025.
Revenind la România, Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat date conform cărora rata anuală a inflaţiei din România a fost de la 4,62% în septembrie, față de 5,1% în august. Însă, inflația calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost 4,8%. Alimente au s-au scumpit cu 4,72%, cele nealimentare cu 3,3%, iar serviciile cu 7,88%.
Pentru finalul anului, Banca Naţională a României a revizuit rata inflației la 4%, o scădere de 0,9% față de prognoza anterioară.