Breaza
Cuibul de liniște al artistilor, cel mai curat aer din țară și capitala iei românești sunt cele trei atribute care par să definească oraşul spre care ne îndreptăm astăzi: Breaza.
Ana-Maria Cononovici, 19.10.2024, 15:45
Ne aflăm la aproximativ 100 de kilometri de Bucureşti, în județul Prahova, într-o localitate aflată în zona subcarpatică, la o altitudine de 380 … 450 de metri. Oraşul se întinde pe mai multe dealuri, fiind compus din localităţile: Breaza de Jos (reședința), Breaza de Sus, Frăsinet, Gura Beliei, Irimești, Nistorești, Podu Corbului, Podu Vadului, Surdești și Valea Târsei.
Ramona Niță, director al Centrului de Informare și Promovare Turistică de la Breaza, a menţionat câteva dintre atuurile zonei:
“În prezent, ne documentăm să facem monografia Brezei. Chiar am găsit niște articole foarte interesante care atestă faptul că Breaza a fost numită stațiune climaterică încă din 1908, chiar are o o istorie în acest sens. Ca să revenim în prezent, Breaza este poarta de intrare pe Valea Prahovei, fiind prima stațiune cum vii dinspre capitală și cea mai însorită. Tot datorită poziției sale privilegiate, a calității aerului, peisajului idilic, e un orăşel de depresiune, străbătut de râul Prahova, străjuit de dealuri împădurite, unde găsim case îngrijite, cu arhitectură specifică zonei. Este o bijuterie de oraș!”
Cu o climă specifică dealurilor Subcarpatice, Breaza beneficiază de o temperatură medie de 19,6 °C și 129 de zile senine pe an.
Ramona Niță, director al Centrului de Informare și Promovare Turistică de la Breaza, ne-a spus ce putem face la Breaza:
“Până și o simplă plimbare pe străzile Brezei este relaxantă și ne descoperă case cu arhitectură de valoare, pe aproape orice străduță te plimbi. Sunt case bătrânești, cum le spunem noi, dar și vile moderne, care reușesc cumva să se îmbine, într-o armonie care dă farmec acestui oraș. Breaza este verde. Breaza se dezvăluie în toată splendoarea ei pe dealurile ce o înconjoară, sau pe malul Prahovei.
Avem configurate și marcate trasee de drumeție, trasee de cicloturism. Traseele nu sunt grele, sunt cu diferențe mici sau medii de nivel, avem trasee family de bicicletă. Breaza chiar este deja un punct important pe harta velo a României. Breaza are ii lucrate manual, pe pânză topită, cum nu găsești niciunde. De ce spun asta? Pentru că la Breaza a existat una din cele mai renumite şi premiate cooperative, “Arta casnică”, astfel că 80% din femei lucrau aici, coseau de mână frumoasele ii de Breaza.”
Şi astăzi o plimbare pe străzile din oraş dezvăluie modele unice în diferite magazine de profil. Iar pe zidurile unora dintre case, coduri QR spun povestea personalităţilor ce le-au trecut pragul.