Jurnal românesc – 17.10.2024
Ministerul de Interne derulează, în perioada 14-18 octombrie, o campanie de informare și prevenire a traficului de persoane și a exploatării prin muncă a cetățenilor români care pleacă la muncă în străinătate.
Corina Cristea, 17.10.2024, 10:50
Ministerul de Interne derulează, în perioada 14-18 octombrie, o campanie de informare și prevenire a traficului de persoane și a exploatării prin muncă a cetățenilor români care pleacă la muncă în străinătate. Denumită “Departe de casă? Te vrem în siguranță”, campania are loc în contextul Zilei Europene de luptă împotriva traficului de persoane, marcată anual la data de 18 octombrie. Au loc discuții cu cetățenii români care călătoresc în străinătate și sunt distribuite materiale informative cu drepturile angajaților români din străinătate și drepturile victimelor traficului de persoane. Inițiativa beneficiază de sprijinul Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la București, fiind parte din proiectul implementat de Justice and Care Romania în domeniul prevenirii traficului de persoane și asistenței victimelor, finanțat de UK Home Office.
Biroul Electoral Central a stabilit machetele buletinelor de vot care vor fi utilizate la viitoarele alegeri prezidenţiale. Potrivit unui comunicat al instituţiei, există trei astfel de machete – una pentru buletinul de vot utilizat în secţiile de votare din ţară, una pentru cel pus la dispoziţia alegătorilor în secţiile de votare din străinătate şi una pentru buletinul de vot prin corespondenţă. De asemenea, BEC a decis că, la alegerile prezidenţiale, dacă un votant are aprobate cererea de înregistrare în registrul electoral ca alegător prin corespondenţă, dar şi pe cea ca alegător în străinătate, el va fi înscris doar în lista electorală permanentă pentru votul prin corespondenţă. Alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate au putut să se înscrie pentru a vota prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale până joi, 10 octombrie. Potrivit site-ului AEP, s-au înregistrat pentru a vota prin corespondenţă aproape 7.000 de persoane. Turul întâi al alegerilor prezidenţiale va avea loc pe 24 noiembrie, iar turul al doilea pe 8 decembrie.
Guvernul a aprobat dezvoltarea unei noi platforme informatice în domeniul transplantului de organe, ce va permite actualizarea permanentă a informaţiilor referitoare la donatori şi la pacienţii compatibili aflaţi pe lista de aşteptare. Executivul a mai aprobat o ordonanţă de urgenţă care permite instruirea în România a piloţilor din Ucraina de pe avioanele F-16 şi a înfiinţat Societatea Carpatica Feroviar, pentru transportul comercial de marfă şi pentru servicii de transport militar pentru România şi pentru aliaţii ei.
Tinerii care au împlinit sau împlinesc anul acesta 18 ani s-au putut înscrie până la jumătatea acestei luni pentru actuala rundă a Programului „DiscoverEU”. Acesta le oferă ocazia să exploreze Europa călătorind cu trenul. României îi sunt alocate peste 1.400 de permise de călătorie, din cele 35.000 oferite de Comisia Europeană. Cei selectaţi vor putea călători în perioada 1 martie 2025-31 mai 2026, individual sau în grup de până la cinci persoane, pe o durată de cel puţin o zi şi cel mult 30 de zile. De asemenea, tinerii vor beneficia şi de un card cu peste 40.000 de reduceri la transport public, acces la instituţii de cultură, cazare, mâncare, sport şi alte servicii disponibile.
Organizaţii din cinci ţări europene (Polonia, Cehia, Luxemburg, Italia și România) cu viziuni diferite asupra patrimoniului cultural au analizat modul în care acestea pot fi utilizate pentru predarea limbilor materne ca a doua limbă străină a refugiaţilor şi migranţilor. În cadrul proiectului, Muzeul Etnografic al Transilvaniei utilizează elemente din cultura populară tradiţională, materială şi imaterială, în predarea limbii române. Lingviştii şi formatorii tratează problema învăţării limbilor străine pentru migranţi şi refugiaţi în mod diferit faţă de profesorii de limbi străine – în cadrul unor ateliere precum: gastronomia ţării tale, realizare de cărţi poştale, povestea muzeului tău sau vânătoare de comori. Scopul final este crearea unei metodologii de învăţare a limbilor străine cuprinsă într-un ghid de bune practici realizat de toţi partenerii din proiect. Evenimentele din luna octombrie vor avea loc în zilele de 19 şi 25.
Scriitoarea Gabriela Melinescu a încetat din viaţă, pe 15 octombrie, la vârsta de 82 de ani, la Stockholm. Institutul Cultural Român şi-a exprimat profunda tristeţe faţă de decesul uneia dintre cele mai cunoscute şi apreciate scriitoare din România, stabilită în Suedia în 1975. Gabriela Melinescu s-a impus în elita literară a Suediei, unde a publicat numeroase volume de poezie şi proză în limba suedeză şi a reprezentat, pe parcursul mai multor decenii, literatura română, la cel mai înalt nivel, în spaţiul scandinav. Poeta a înlesnit traducerea unor importanţi scriitori români şi publicarea lor în suedeză.