RAPORT: Statele membre UE au luat măsuri împotriva antisemitismului
Un european din doi consideră că antisemitismul este o problemă. Iar nouă din zece evrei sunt de părere că antisemitismul a crescut în țara lor. Lucrurile s-au complicat și mai tare: în urma atacurilor Hamas din 7 octombrie 2023, incidentele antisemite au luat amploare în întreaga Europă.
Luminița Voinea, 16.10.2024, 10:08
„Pentru că lovește în esența valorilor noastre: umanitate, libertate religioasă, egalitate, antisemitismul este o otravă pentru societate”, spunea Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene în 2021, la lansarea Strategei UE privind combaterea antisemitismului și susținerea vieții evreiești.
Strategia care se întinde pe mai mulți ani, 2021 – 2030, cuprinde trei piloni: prevenirea și combaterea tuturor formelor de antisemitism, protejarea și susținerea vieții evreiești în UE și al treilea pilon – educație, cercetare și comemorarea Holocaustului.
Primul raport intermediar, publicat acum câteva zile de Comisia Europeană, arată că din 2021 și până astăzi, majoritatea statelor membre au luat măsuri împotriva antisemitismului: 23 dintre ele au elaborat strategii naționale de combatere a antisemitismului; 20 de state membre au numit un coordonator național, iar 25 au adoptat definiția de lucru a antisemitismului.
Însă, de la atacurile Hamas din 7 octombrie 2023, incidentele antisemite au luat amploare în întreaga Europă.
Prin urmare, Comisia a accelerat punerea în aplicare a strategiei UE, a pus la dispoziție fonduri pentru securitatea spațiilor evreiești, creează o rețea dedicată organizațiilor specializate în combaterea antisemitismului online și sprijină înființarea unei „rețele de locuri în care a avut loc Holocaustul”.
România a aprobat în mai 2021 prima Strategie națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, iar anul acesta a fost aprobată a doua etapă pentru perioada 2024 – 2027.
De altfel, din 2021, în România există un reprezentant special al Guvernului României pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului și xenofobiei.
Comsia Europeană notează că România este prima țară din UE care a introdus în programa școlară „Istoria evreilor. Holocaustul” ca materie ce se studiază în clasele a XI-a și a XII-a, începând cu anul școlar 2023-2024.