O cercetare Eurostat din luna august arată că România se numără printre ţările membre cu cei mai mulţi şomeri în rândul proaspeţilor absolvenţi. Specialiștii în resurse umane explică acest lucru prin faptul că angajatorii din România caută, în general, oameni cu experiență și nu oferă suficiente locuri de muncă pentru începători. De aceea, mulți tineri au realizat faptul că, dacă doresc să se angajeze, trebuie să facă eforturi suplimentare încă din timpul facultății și să participe și la așa-numitele programe de internship.
Am stat de vorbă cu mai mulți tineri studenți care au ales să-și desăvârșească pregătirea practică urmând asemenea stagii. Am vorbit și cu specialiști în resurse umane și organizatori de internshipuri pentru a afla cum se realizează corelarea programelor de studii cu piața muncii din România. De asemenea, am vrut să aflăm ce măsuri se au în vedere la nivel european în legătură cu acest fenomen.
„Facem destul de multă teorie la facultate, însă voiam să văd, să mă apropii mai mult de industrie și ceea ce este astăzi, pentru că această industrie evoluează în continuu și la o viteză destul de mare și trebuie să ții pasul și pe rând vreau să le testez, să văd cam care mi se potrivește cel mai bine, dar vreau să le testez practic. Să văd exact la companii ce se face, ce aport aduce fiecare companie și fiecare domeniu și cum mă pot dezvolta mai bine. Aș vrea să le spun tuturor, în special tinerilor, care au o viață întreagă înainte, să aleagă ce le place să facă și mereu să continue să aibă acea ambiție care să-i ducă mai departe. Și să nu gândească niciodată că visează prea departe.” Maria Cristina Simon, studentă, Facultatea de Inginerie Aerospațială, Universitatea Politehnica din București.