Iaşi, în culori de toamnă
Având o populaţie de aproape 400 de mii de locuitori, Iaşi este unul dintre cele mai mari oraşe ale României și are multe locuri atractive pentru cei care îl vizitează.
Ștefan Baciu, 15.10.2024, 18:30
Având o populaţie de aproape 400 de mii de locuitori, Iaşi este unul dintre cele mai mari oraşe ale României și are multe locuri atractive pentru cei care îl vizitează. Atestat în anul 1408, într-un document al domnitorului Moldovei, Alexandru cel Bun, Iaşiul a devenit în timp un important centru economic, mai ales după ce în anul 1565 domnitorul Alexandru Lăpuşneanu a decis să îi confere acestei aşezări statutul de capitală a Moldovei, statut care se va menţine până în 1862 când a avut loc unirea administrativă a principatelor Munteniei şi Moldovei. În aceste zile, la Iași au ajuns peste 250 de mii de pelerini pentru sărbătoarea Sfintei Parascheva ale cărei moaște se află la Catedrala Mitropolitană.
Despre acest eveniment major ne vorbește Marius Sorănescu, președinte interimar Destination Iași, Organizaţia de Management al Destinaţiei care promovează acest oraş cu o importantă activitate universitară, culturală şi economică: „Toamna la Iași nu aduce doar o paletă de culori spectaculoase, ci și o gamă variată de activități și locuri de descoperit, care îmbină perfect istoria, cultura și peisajele naturale deosebite. În această perioadă, Iașiul devine un centru al unui eveniment de mare amploare, găzduind unul din cele mai mari pelerinaje din sud-estul Europei, dedicat Sfintei Parascheva, ocrotitoarea orașului. Totodată, în paralel cu pelerinajul, au loc Sărbătorile Iașului, un eveniment ce se întinde pe durata unei săptămâni. Concertele în aer liber, târguri de meșteșugari și expoziții fac parte din oferta de activități pentru localnici și turiști deopotrivă.”
În zona centrală a oraşului sunt multe obiective turistice, însă unul dintre acestea este de neratat, după cum subliniază Marius Sorănescu: „Pentru cei care se află deja în Iași și au plănuit să viziteze orașul, un obiectiv turistic de neratat este Palatul Culturii, considerat inima culturală a orașului. Deși este admirat pentru arhitectura sa neogotică impresionantă, puțini știu că ceasul din tun este inspirat de clopotele faimosului Big Ben. În această toamnă, palatul găzduiește o expoziție temporară de artă modernă românească, oferind vizitatorilor ocazia rară de a explora influențele contemporane din arta autohtonă.”
Palatul Culturii a fost ridicat pe ruinele fostei Curţii Domneşti şi a fost inaugurat la 11 octombrie 1925 de Regele României, Ferdinand I. Zona Palatului Culturii a fost amenajată în urmă cu peste 10 ani, când au fost construite clădiri de birouri şi un mall, considerat cel mai mare din această parte a României. Președintele interimar Destination Iași, Marius Sorănescu, ne mai face o recomandare):
„Un alt loc emblematic al orașului, Dealul Copou, oferă o oază de liniște și cultură. Aici se află Universitatea Alexandru Ioan Cuza, prima universitate din România și una din cele mai mari instituții de învățământ superior din țară. Iașiul este de altfel unul din cele mai importante centre universitate centre universitare din România. Tot pe Copou veți descoperi Grădina Botanică, cea mai veche din România, un loc magic toamna, când frunzele se colorează într-o simfonie de nuanțe arămii. În această perioadă, grădina se pregătește pentru expoziția „Flori de toamnă”, unul din cele mai așteptate evenimente ale sezonului, unde vedeta principală este crizantema, floarea-simbol a toamnei. În apropiere se află și Parcul Copou, ideal pentru o plimbare relaxantă de toamnă. Aici puteți vizita faimosul tei al lui Eminescu, un loc încărcat de inspirație poetică, unde marele poet obișnuia să-și găsească liniștea și inspirația. În concluzie, Iașiul este un oraș plin de viață și tradiții, cu numeroase obiective culturale și naturale, ce merită descoperite pe tot parcursul anului.”
În Iași, turiștii pot descoperi și o diversificată ofertă gastronomică, în restaurantele cu specific românesc sau cu specific italian, spaniol și asiatic. Multe restaurante promovează și vinurile locale, care pot fi degustate și în cramele din Iași sau din apropierea acestui oraş.