Pe bicicletă, în Parcul Naţional Semenic
Astăzi vă lansăm o invitaţie la turism activ. Mergem în judeţul Caraş-Severin, în Parcul Național Semenic-Cheile Carașului, pe traseele de cicloturism amenajate acolo.
Ana-Maria Cononovici, 12.10.2024, 16:39
Astăzi vă lansăm o invitaţie la turism activ. Mergem în judeţul Caraş-Severin, în Parcul Național Semenic-Cheile Carașului, pe traseele de cicloturism amenajate acolo.
Parcul se întinde pe aproximativ 36 de mii de hectare, de la culmea nordică a Munţilor Aninei până la zona estică a Munţilor Semenic. Înființat în 1955, Parcul Național Semenic – Cheile Carașului cuprinde elemente naturale cu valoare deosebită din punct de vedere floristic, hidrologic, geologic și speologic. Potrivit directorului administrației Parcului Național Semenic-Cheile Carașului, Nicolae Ifca, este o destinație de vacanță perfectă pentru toată lumea, în orice perioadă a anului.
Am aflat că există trasee turistice, însumând 130 km, iar de-a lungul traseelor pot fi vizitate mai multe obiective, precum, de exemplu, avene, peştera Comarnic, cascade, trasee tematice, cheile Caraşului.
Nu în ultimul rând, ne putem aventura pe un traseu cicloturistic, despre care Nicolae Ifca, directorul parcului, a precizat:
“Am amenajat la nivelul Parcului Național Semenic – Cheile Carașului un traseu care se poate practica de la vârste de 10 ani până la vârste înaintate. Acest traseu pleacă din Reșița, continuă spre peștera Comarnic, unde are așa o lungime de aproximativ 12 kilometri. Până ajungem la peștera Comarnic mai întâlnim câteva obiective, popasuri turistice, pe care noi le-am amenajat cu panouri informative despre zone, cascade. Înainte de peștera Comarnic, cu aproximativ un km, avem cascada Sumbrac care este formată prin depunere de tuf calcaros, ca să o spunem așa, poate mai popular pentru oameni, un fel de Bigăr, deci cam aceeași formă, doar că este mult mai mică, are înălțime de 6 metri.
După care ajungem la peștera Comarnic, bineînțeles cu bicicleta. Cine vrea, vizitează! Dacă nu, poate să continue încă 4 km, adică 16 km practic este traseu, unde se și termină și ajungem la unul dintre cei mai impresionanți arbori din Parcul Național Semenic și anume Sequoia Dendro Giganteea, care nu știm încă exact cum a apărut, dar cu siguranță a fost adus, pentru că este un arbore care este original din America, din California și practic la o altitudine de aproximativ 600 metri s-a dezvoltat foarte bine. În prezent măsoară înălțime de aproximativ 45 de metri și o circumferință de 5,70 m aproximativ în diametru 80-81, cam așa. De aici facem buclă și ne întoarcem spre punctul de plecare spre Reşiţa.”
Tot aici se găseşte şi cea mai mare pădure seculară de fag din Europa. Am mai aflat că din anul 2017 Rezervația Izvoarele Nerei a fost desemnată sit UNESCO. Invitaţia a fost lansată, până data viitoare vă dorim drum bun şi vreme frumoasă!