Proiectul „Să cunoști lumea”
Colectivul de creatori de teatru Vanner Collective a propus un proiect artistic multidisciplinar „Să cunoști lumea” – o serie de activități menite să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate.
Ion Puican, 12.10.2024, 15:30
Colectivul de creatori de teatru Vanner Collective a propus un proiect artistic multidisciplinar „Să cunoști lumea” – o serie de activități menite să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate. Ateliere creative și de dezvoltare personală, terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională, sesiuni de fotografie – toate menite să dezvolte creativitatea. Fotografiile proiectului au fost expuse între jumătatea lunii septembrie și începutul lunii octombrie la Combinatul Fondului Plastic din București. Despre proiect, despre sursele de inspirație ale proiectului, am stat de vorbă cu co-fondatoarea Vanner Collective, Denisa Nicolae:
„Vorbim de 12 opere fotografice, fiecare operă vorbește despre ceea ce poate fi perfectibil, nu perfect. Despre frumusețea îndreptată înspre interior, despre puterea oamenilor de a fi pur și simplu. Ca orice proiect artistic care se uită către incluziune, către egalitate, către un normal al lumii și proiectul „Să cunoști lumea”, pentru că pune în focus frumusețea și superputerile persoanelor cu dizabilități, cred că poate schimba percepții și paradigme, poate duce mai departe vocile persoanelor cu dizabilități și a celor implicați în proiect, poate crește încrederea în ei și într-o societate mai incluzivă. Și poate dezvolta în fiecare dintre noi un grad sporit de empatie și o grijă pentru ceea ce ne înconjoară și, nu în ultimul rând, ne poate îndrepta privirea atât către interior, cât și către lumea largă și frumusețea ei.”
Care sunt speranțele organizatorilor legate de ecourile acestui proiect, ne spune tot Denisa Nicolae. De asemenea, ne vorbește și despre dificultățile cu care s-au confruntat în cadrul proiectului:
„Suntem absolut convinși că expoziția „Să cunoști lumea” nu va rămâne fără ecou și că ea va impacta emoțional, civic și cum vreți, vizitatorii și pe toți cei care intră în contact cu ea, direct sau indirect. Mesajul esențial pe care ne-am dorit să îl transmitem și prin această inițiativă, este acela de stigmatizare, de incluziune a persoanelor cu dizabilități. Dar, mai presus de toate acestea, poate ar fi găsirea superputerilor și a arătării frumuseții dincolo de limite și limitări. Asigurarea unui mediu incluziv și sigur, pentru participanți, a constituit un obiectiv major pentru noi în proiectul „Să cunoști lumea”. Și mă refer nu numai la organizarea atelierelor, ci la toate activitățile înscrise în proiect.
Organizarea activităților în sine nu a fost lipsită de provocări și cred că cea mai mare provocare a fost, de fapt, găsirea unor spații accesibilizate care să susțină și să acomodeze activitățile noastre. Pentru că vorbim despre incluziune, pentru că vorbim despre destigmatizare și prima cotitură a fost, de fapt, să găsim aceste spații în București, care să fie accesibile și să ofere un mediu sigur pentru oamenii pe care noi îi avem în focus, și anume persoanele cu dizabilități.”
Instalația fotografică din cadrul proiectului „Să cunoști lumea” are ca punct de plecare operele lui Constantin Brâncuși (1876-1957), sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Despre inspirația pe care a insuflat-o Brâncuși în proiect ne vorbește Alina Rotaru, artista care se află în spatele fotografiilor și conceptului instalației fotografice „Să cunoști lumea”:
„Constantin Brâncuși e sculptor dincolo de sculpturile lui, pentru că ne-a lăsat moștenire unealta de a vedea rotunjimile în colțuri. E ca și cum ar fi inventat roata, un fel de roată pe care noi învățăm să o folosim în viețile noastre de zi cu zi. Căutând despre viața lui, citind ce au scris oamenii despre operele lui de-a lungul timpului și văzându-i concret lucrările, am înțeles că mă întâlnesc cu o sursă de inspirație. Practic, am început să cunosc lumea din punct de vedere artistic, prin credințele lui. „Să cunoști lumea” este un proiect inspirat din universul lui Brâncuși și propune o redefinire a conceptului de perfecțiune, raportat la vremurile în care trăim. Noi ne propunem să redăm, printr-o instalație fotografică, frumusețea a zece oameni care reprezintă un nucleu valoros în societatea noastră. Dacă natura se regenerează, atunci noi, prin acest proiect, încercăm să regenerăm felul de a gândi.”