Schengen terestru, din nou în discuție
Oficiali europeni susțin aderarea completă a României și Bulgariei la Schengen în acest an.
Daniela Budu, 08.10.2024, 11:59
Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, susţine aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen cu frontierele terestre până la sfârşitul anului. Oficialul a anunțat ca acesta va fi mesajul pe care îl va transmite la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, care va avea loc joi la Luxemburg.
Ylva Johansson: “Sunt mândră că în acest mandat Croaţia, Bulgaria şi România au fost primite în Schengen. Am luptat foarte mult pentru acest lucru. Impactul asupra oamenilor este uriaş. Fără paşaport, fără cozi, despre aceasta este vorba în Europa. Schengen este parte din identitatea noastră, parte din ceea ce suntem. Bulgaria şi România au făcut mai mult decât atât, au luat toate măsurile necesare, iar mesajul meu către miniştri, joi, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, va fi să facă ultimul pas. Ridicaţi controalele la frontiere înainte de sfârşitul acestui an! România şi Bulgaria merită acest lucru şi este momentul potrivit!”
Declaraţia a fost făcută într-o dezbatere a Parlamentului European despre reintroducerea controalelor la frontieră de către unele state din Spaţiul Schengen şi efectele acestor decizii asupra zonei de circulaţie liberă. Ylva Johansson s-a declarat mândră că trăieşte în spaţiul Schengen.
‘Este cea mai mare zonă de circulaţie din lume. 450 de milioane de oameni din 29 de ţări pot circula liber prin Europa. Aproape 30% din populaţia Europei trăieşte într-o zonă de frontieră. 50 de milioane de oameni trăiesc direct lângă o frontieră internă. Vă mulţumesc că aţi pus pe ordinea de zi o dezbatere atât de importantă’, le-a spus comisarul eurodeputaţilor.
Cât privește intrarea României în spațiul de liberă circulație cu frontierele terestre, recent, și preşedinţia ungară a Consiliului Uniunii Europene a anunțat, într-un comunicat, că va prezenta, la reuniunea JAI, situaţia aplicării integrale a acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria. Amintim că la sfârşitul anului trecut, Consiliul a decis să elimine controalele de la frontierele aeriene şi maritime cu România şi Bulgaria, însă pentru a se stabili data eliminării acestora şi la frontierele terestre interne cu cele două state, este nevoie de o altă decizie a Consiliului.
La București, premierul Marcel Ciolacu a declarat că există o comunicare directă cu autorităţile din Austria, care s-a opus aderării României, şi a adăugat că în perioada următoare vor fi veşti bune pentru țară în dosarul Schengen. Între timp, mai mulți oficiali europeni și-au reînnoit mesajul de susținere. ‘Europa are nevoie de România. Iar România se bucură de susţinerea noastră, bunăoară în ceea ce priveşte chestiunea dosarului Schengen şi a interesului său legitim pentru ridicarea cât mai rapidă a controalelor şi la frontierele terestre’, a transmis recent ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Peer Gebauer.