Summit al patrimoniului cultural european
București – gazda celui mai important eveniment dedicat conservării patrimoniului cultural din blocul comunitar.
Leyla Cheamil, 08.10.2024, 11:15
România este prezentă în prim planul patrimoniului european şi universal prin bogăţia diversităţii culturale şi prin pasiunea şi profesionalismul a numeroşi specialişti, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis în mesajul transmis în cadrul Summitului European al Patrimoniului Cultural, desfăşurat la București în perioada 6-8 octombrie. Organizat de Europa Nostra, cea mai mare federaţie de organizaţii neguvernamentale de profil de pe continent, Summitul este cel mai important eveniment dedicat conservării patrimoniului cultural din blocul comunitar. Specialiştii din domeniu au discutat priorităţile de politici publice la nivel european, cât şi în relaţia cu autorităţile române.
Potrivit şefului statului, evenimentul de la București a avut loc într-un context marcat de o serie de crize cu impact mondial grav asupra păcii, securităţii şi dezvoltării colectivităţilor şi a umanităţii în ansamblu. Klaus Iohannis a subliniat că, într-o astfel de perioadă complicată, monumentele, muzeele, casele memoriale, tradiţiile şi păstrătorii acestora devin cu atât mai important de menţinut ca repere culturale ale valorilor fundamentale.
„Europa pe care am moştenit-o este un construct şi un spaţiu al memoriei. Uniunea în care noi ne regăsim astăzi, cu prosperitatea şi securitatea pe care le aşteptăm de la ea, se sprijină din ce în ce mai puternic pe educaţie, pe interculturalitate şi pe fructificarea diversităţiiˮ, a punctat șeful statului.
Acesta a mai spus că patrimoniul cultural a devenit o resursă de neînlocuit a prosperităţii şi a dezvoltării durabile, iar pentru viitorul Europei, cultura este fundamentală, pentru că din ea se hrănesc libertatea şi democraţia.
Luni seară, au fost celebrați câştigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu, Premiile Europa Nostra 2024, cea mai înaltă distincţie acordată pentru patrimoniu din Europa, printr-un eveniment de profil înalt desfăşurat în clădirea iconică a Ateneului Român din Bucureşti.
Au fost selectaţi cinci laureați din rândul celor 26 de câştigători din acest an, din 18 ţări europene, pe baza recomandării unui juriu independent de experţi. Este vorba de proiectele Mina istorică Ignacy din Polonia, Biserica Saxonă Alma Vii din România, Schema clădirilor agricole tradiționale din Irlanda, Societatea Cetății Tsiskarauli de către cetățeni din Georgia și Societatea Prietenilor Antichităților din Dubrovnik, Croația.
Proiectul din România a fost recompensat la categoria Conservare şi Reutilizare Adaptivă. Acest proiect a restaurat un reper cultural care reprezintă secole de istorie şi meşteşug în pitoreasca localitate Alma Vii din Transilvania. Restaurarea a păstrat integritatea arhitecturală şi istorică a bisericii și, în același timp, şi consolidat comunitatea locală şi a promovat dezvoltarea turismului sustenabil.