Infanteriști marini americani și români s-au antrenat în Delta Dunării
Este o dimineață cețoasă de sfârșit de septembrie la Mahmudia, o localitate de pe brațul Sfântu Gheorghe, unul dintre cele trei brațe ale Deltei Dunării din România.
Agenția Media a Armatei, 02.10.2024, 18:15
Este o dimineață cețoasă de sfârșit de septembrie la Mahmudia, o localitate de pe brațul Sfântu Gheorghe, unul dintre cele trei brațe ale Deltei Dunării din România. Aici se desfășoară o secvență a exercițiului anual Heracleea al Regimentului 307 Infanterie Marină, iar pușcașii marini se pregătesc să se îmbarce în bărcile de asalt pentru a exersa un raid amfibiu pe grindul Caraorman.
În 2024 exercițiul Heracleea a acoperit aproape toată Delta Dunării, inclusiv zona lagunară Razelm-Sinoe sau poligonul Babadag. A fost o săptămână dinamică, cu multe activități, la sfârșitul căreia toate obiectivele au fost îndeplinite. Noutatea este că anul acesta au participat și două echipe de observatori și planificatori, una din Italia, în premieră, de la Brigada Marină San Marco, și una din Corpul Infanteriei Marine al Statelor Unite ale Americii.
Echipa americană este formată din 15 militari, în rezervă dar și activi, sunt evaluatori aici în teren, dar au participat și la procesul de planificare a exercițiului. Parteneriatul a început cu mulți ani în urmă, este vorba aici de un adevărat mentorat, cum preciza și colonelul Claudiu Vișan, locțiitorul comandantului Regimentului 307 Infanterie Marină ”Heracleea”, pentru că pușcașii marini americani sunt considerați cei mai bine pregătiți profesional, cu foarte multă experiență în diferite teatre de operații. Înainte de a ne urca în bărcile de asalt, locotenent-colonel Daniel Dieckhaus din compania de consilieri Alpha, Washington D.C., ne-a precizat motivul prezenței lor în Delta Dunării:
”Misiunea noastră aici este de a lucra împreună cu partenerii români, de a învăța unii de la alții și de a opera împreună, să ne cunoaștem capabilitățile pentru a deveni o forță și mai letală. Avem în România pușcași marini foarte motivați, de ambele părți. Cei americani sunt foarte bucuroși să fie aici, și cred că la fel și cei români, învață unii de la alții. Antrenamentul cu bărcile de asalt este un lucru bun, băieții noștri se familiarizează cu operarea lor în acest mediu specific. Infanteriștii marini români cunosc această zonă foarte bine, chiar nu cred că există altcineva care să cunoască Delta mai bine, știu cum să conducă bărcile de asalt și mă bucur că lucrăm împreună alături de ei.”
Locotenent-colonelul Daniel Dieckhaus este un nativ din statul Pennsylvania, un loc cu o geografie diferită față de Delta Dunării, a mai fost în România și se bucură de fiecare dată când se întoarce aici. Despre evaluare și consiliere spune că nu este una în sensul clasic al termenilor:
”Suntem evaluatori și consilieri, dar pentru ambele părți lucrăm împreună, nu este doar o evaluare a pușcașilor marini români față de cei americani, învățăm și noi de la partenerii noștri, oferim sfaturi atunci când este nevoie, dacă există mai multe modalități de a face un lucru corect legat de tactici și tehnici specifice, ne împărtășim aceste cunoștințe. Categoric este un proces cu două sensuri în care toată lumea câștigă.”
La doar câteva zeci de kilometri mai la nord, pe brațul Chilia, dronele rusești continuă să violeze spațiul aerian al României și uneori se și prăbușesc pe teritoriul național. L-am întrebat pe locotenent-colonelul Daniel Dieckhaus dacă această situație îi influențează misiunea în România:
”Cred că toată lumea este conștientă că există un război în desfășurare la graniță, este contextul în care acționăm, în sensul urgenței și importanței misiunii noastre. Vrem să ne asigurăm că noi și pușcașii marini de aici suntem pregătiți. Sunt sigur că toți cei care se vor afla pe apă azi au acest lucru în minte. Oricine poate învăța ceva din războiul dintre Ucraina și Federația Rusă, și includ aici și Corpul Infanteriei Marine al Statelor Unite. Unul dintre motivele pentru care facem antrenamentul de azi este să exersăm noi tactici și tehnici atunci când ne aflăm pe apă. Cu siguranță raidul amfibiu este util în acest mediu lagunar din Delta Dunării.”