Festivalul sarmalelor şi răciturilor
Toamna este prilej de bucurie, de sărbătorire a recoltelor, aşa că multe evenimente sunt organizate pentru celebrarea belşugului și abundenţei.
Ana-Maria Cononovici, 01.10.2024, 15:15
Toamna este prilej de bucurie, de sărbătorire a recoltelor, aşa că multe evenimente sunt organizate pentru celebrarea belşugului și abundenţei. Aşa sunt şi festivalurile gastronomice, menite să promoveze o zonă sau alta, prin specificul bucătăriei locale.
Isabela Coară, Asociația Discover Peștișani, ne-a vorbit despre ediţia de anul acesta a Festivalului sarmalelor și răciturilor, o asociere gastronomică deloc obişnuită:
“Este unul dintre cele mai importante festivaluri gastronomice din județul Gorj. El a crescut de la an la an. Inițial s-a numit festivalul Răciturilor. Cu timpul, pentru că așa este obiceiul la noi la Gorj, sarmalele fierbinţi să se servească cu răcituri sau cu piftii, cum mai sunt cunoscute, ne-am adaptat și l-am transformat în “Festivalul Sarmalelor și Piftiilor”, in memoriam Radu Ciobanu, fostul președinte al ANTREC Gorj, cel care a inițiat acest festival ca “Festivalul răciturilor”. Vreau să vă spun că sunt foarte puține locuri în țară unde puteți mânca sarmale cu piftie. Deci la noi piftiile nu se servesc la aperitiv, ci la sarmale.”
Am aflat de la interlocutoarea noastră că deşi a pornit cu aceste două preparate principale, cu timpul şi restaurantele şi pensiunile din zonă, precum şi gospodinele au început să-și îmbogățească mesele de prezentare și cu o tartă, cu o turtă, sau cu un cozonac, astfel încât s-a ajuns la un festival gastronomic în toată puterea cuvântului.
Isabela Coară, Asociația Discover Peștișani:
“El debutează în fiecare an cu un concurs gastronomic și se acordă premii pentru cele mai gustoase sarmale și piftii. Există și asocieri clasice, dar bineînțeles că cei care participă la concurs încearcă să vină cu rețete inedite și să surprindă atât juriul, cât și publicul. Spre exemplu, într-un an, a câștigat piftia de caracatiță locul întâi, apoi cei care au inventat piftia de caracatiță, aici la Gorj, chiar dacă nu este un preparat tocmai tradițional, pe bază de porc, pui, curcan ș.a.m.d., în anul următor au venit cu piftie de linte. La sarmale, evident, se practică și se gătesc toate rețetele în foi de viță de vie, de porc, de curcan, de pui. Am avut anul trecut și în foi de dragavei, leurdă, urzici, deci, iată, că puteți găsi inclusiv de post, toate variantele posibile.”
Şi cum festivalul a crescut de la an la an, a fost nevoie să îşi schimbe locaţia, pentru a putea primi tot mai mulţi participanţi şi tot mai mulţi vizitatori: (Isabela Coară):
“Dacă acum câțiva ani de zile acest festival se desfășura în curtea unei pensiuni şi se ordonau pensiunile ca să găzduiască de la an la an, în curtea pensiunii, s-a mutat acum 2 ani în curtea Liceului Tehnologic Constantin Brâncuși din Peștișani, care s-a dovedit și eaneîncăpătoare. Şi iată că am ajuns într-o poiană, în Nucet, o zonă foarte frumoasă, cu mulți nuci, de aici vine și numele și acolo ne desfășurăm, toate activitățile festivalului.”
Isabela Coară ne-a asigurat că este o senzație foarte interesantă să bagi în gură sarmale fierbinți și piftia foarte rece de la frigider, de asta fiind neapărat nevoie să mergem să degustăm.
Iar ediţia de anul acesta a adus şi nouăţi:
“Este pentru prima dată când am avut 60 de copii de la școlile din comuna Peștișani, care alături de mămici şi de bunici, au participat și ei la concursul gastronomic și au venit fiecare cu câte un preparat de acasă, care mai de care. Şi au fost foarte emoționați și entuziasmați că vor participa la concurs! Alături de ei s-au aflat, ca în fiecare an, bunicii comunității Peștișani. Aici avem câțiva seniori ai comunei care sunt implicați într-un club al seniorilor din comuna Peștișani și pe lângă activitățile de socializare, ei au parte acolo și de tot felul de ateliere culinare și cu ce au făcut la atelierele culinare și cu ce au mai pregătit pe acasă, ei și-au amenajat un stand foarte frumos. Ei au fost și câștigători într-o ediție precedentă și pe lângă ei, evident, au venit restaurante, pensiuni, au început să vină și gospodine din zonă, fiecare cu unceaun, cu o cratiță de sarmale, cât a putut pregăti fiecare, ca să participe acolo, să se laude cu cât de bine pot găti.Fiecare și-au amenajat standurile cât mai frumos cu fructe, legume, obiecte tradiționale, ulcele, produse din lemn ș.a.m.d.A fost o atmosferă de poveste!”
Sincer vă spun mie mi-a făcut poftă această asociere gastronomică şi chiar voi încerca să aflu cât de savuroasă este!