Eurobarometru – atitudinea europenilor faţă de politica energetică a Uniunii
Majoritatea europenilor se declară în favoarea politicilor din domeniul energiei promovate de executivul comunitar în ultimii 5 ani. Potrivit unui Eurobarometru dat publicității zilele trecute la Bruxelles, 62 la sută dintre cetățenii statelor membre ale Uniunii sunt de acord că Europa trebuie să își diversifice sursele de energie, inclusiv prin investiții în surse regenerabile.
Mihaela Mihai, 30.09.2024, 10:16
76 la sută dintre participanții la sondaj consideră că politicile Uniunii Europene vor reduce dependența de importurile de energie, iar 69 la sută sunt de părere că măsurile luate vor asigura facturi mai mici pentru gospodării și întreprinderi. În plus, 54 la sută dintre europeni se pronunță în favoarea reducerii consumului de energie.
De altfel, peste trei sferturi dintre europeni au precizat că în ultimii 5 ani și-au schimbat ei înșiși considerabil obiceiurile și au început să facă economie de curent și de gaze acasă.
Concret, aproape jumătate au declarat că și-au izolat acoperișul, pereții, ferestrele sau podeaua, iar doi din zece au spus că și-au schimbat boilerul sau că și-au instalat panouri solare.
În același timp, aproape patru din zece europeni chestionați în cadrul Eurobarometrului au dat asigurări că nu au luat toate aceste măsuri din motive financiare, ci pentru a contribui la combaterea schimbărilor climatice.
Privind spre viitor, atunci când li s-a cerut să aleagă dintr-o listă de opțiuni de politică pentru a atinge neutralitatea climatică, majoritatea respondenților au afirmat că Uniunea ar trebui să încurajeze statele membre să se concentreze pe măsuri care să sprijine gospodăriile care cu greu își pot achita facturile la curent sau gaze ( 53 la sută), să reducă consumul (50 la sută) sau pe măsuri care să-i ajute pe oameni să producă sau să consume energie din surse regenerabile (tot 50 la sută).
În privința măsurilor destinate industriilor și întreprinderilor, atunci când au fost întrebați ce politici specifice ar servi acestui obiectiv, 35 la sută dintre europeni au afirmat că este nevoie de sprijinirea inovării în domeniul tehnologiilor curate.
Chestionarul a fost realizat în condițiile în care în doar câțiva ani, Uniunea Europeană a reproiectat aproape fiecare parte a legislației sale în domeniul energiei, în conformitate cu Pactul verde european, de reducere a poluării, și ca răspuns la agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei și la utilizarea ca armă a resurselor energetice.
Costurile record cu energia suportate de gospodării și întreprinderi, generate de creșterea cererii în urma pandemiei de COVID-19 și de invadarea Ucrainei de către Rusia, au devenit o presiune asupra bugetelor naționale și au determinat inflația din ultimii ani. Deși vârful crizei a fost depășit, iar energia nu mai este un factor inflaționist predominant, prețurile la energie rămân ridicate, admite Comisia Europeană.