Începe noul an universitar
Un nou an universitar a început în România
Mihai Pelin, 30.09.2024, 11:33
În majoritatea centrelor de învăţământ superior din România au avut loc, luni, ceremonii de deschidere a noului an universitar. La festivităţi au participat, alături de studenţi şi profesori, personalităţi şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale. Sunt, însă, şi universităţi, precum Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, care deschid noul an pe 1 octombrie, la data cunoscută în mod tradiţional. Absolvenţii de liceu au ales, pentru acest an universitar, facultăţi cu profil de afaceri, administraţie şi drept, inginerie, medicină, limbi străine şi asistenţă social.
Preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Sergiu Covaci, a explicat că orientările spre studiu ale tinerilor sunt foarte diverse. De altfel – a mai spus el – a crescut, în general, numărul absolvenţilor care vor să meargă la studii universitare. În Capitală, de luni, merg la cursuri, printre alții, studenții de la facultăţile Universităţii Bucureşti, de la Universitatea Politehnică sau Academia de Studii Economice. De asemenea, peste 14.000 de studenţi au început un nou an universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Carol Davila’, circa 3.000 fiind în primul an de studii. Noua generaţie de medicinişti va purta simbolic, pe tot parcursul anilor de studii de licenţă, numele ‘Academician Ana Aslan’, personalitate marcantă a medicinei româneşti şi internaţionale.
La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, anul academic începe sub auspiciile unei admiteri record în ultimii 20 de ani. Aici, concurenţa a depăşit cu mult numărul de locuri alocate, iar numătul total al sudenților a depășit 13.000. Festivităţi de deschidere a noului an universitar au avut loc și în instituţiile militare de învăţământ superior din ţară, printre care se numără Academia Tehnică Militară ‘Ferdinand I’ din Bucureşti, Universitatea Naţională de Apărare ‘Carol I’ din Bucureşti, Academia Forţelor Aeriene ‘Henri Coandă’ din Braşov sau Academia Forţelor Terestre ‘Nicolae Bălcescu’ din Sibiu.
Studenții se vor bucura de o pauză de aproximativ două săptămâni în preajma sărbătorilor de iarnă, între Crăciun și Anul Nou. Semestrul I se va încheia la finalul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie. Va urma o scurtă perioadă de pregătire pentru sesiunea de examene. Apoi, semestrul al II-lea va debuta, ca de obicei, în februarie. O altă vacanță așteptată este cea de Paște, care se întinde pe durata unei săptămâni. Pentru majoritatea studenților, semestrul al II-lea se va încheia spre finalul lunii mai sau începutul lunii iunie. Şi, similar cu sesiunea din primul semestru, studenții vor avea câteva săptămâni la dispoziție pentru examene. Cea mai lungă și așteptată vacanță a anului va începe după încheierea sesiunii de examene, restanțe, reexaminări ori examenul de licență/disertație și se întinde pe durata verii, până în toamnă, când începe un nou an universitar.