Ministrul român de Externe la ONU
Războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu au dominat agenda ministrului român de Externe, Luminița Odobescu, la Adunarea Generală a ONU.
Bogdan Matei, 30.09.2024, 11:44
Atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile din Ucraina continuă, iar consolidarea apărării din această ţară este importantă, aspect la care contribuie şi România vecină, prin donarea unui sistem antirachetă Patriot – a afirmat, pentru media de la București, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu. Şefa diplomaţiei române a participat, săptămâna trecută, la Adunarea Generală a ONU de la New York, unde și-a exprimat sprijinul pentru propunerea de pace a preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski. Ea a spus că orice pace în Ucraina trebuie să fie ‘o pace justă’, care să se bazeze pe dreptul internaţional şi pe Carta ONU și care să respecte suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei invadate de trupele Moscovei.
Ministrul român a precizat că a discutat despre atacurile cu drone de la graniţa Ucrainei cu România inclusiv cu partenerii și aliaţii occidentali ai Bucureștiului. Ea a amintit şi de faptul că un vas comercial care transporta cereale ucrainene a fost atacat de Rusia cu o rachetă, recent, în Marea Neagră. Astfel de atacuri ‘afectează securitatea navigaţiei, libertatea de navigaţie şi încalcă flagrant regulile internaţionale’ – a subliniat ministrul român.
Pe de altă parte, situaţia de securitate din Orientul Mijlociu e volatilă şi este foarte importantă evitarea unui război care să afecteze întreaga regiune – a declarat Luminiţa Odobescu. La întâlnirile bilaterale de la New York cu reponsabili politici din lumea arabă – Palestina, Qatar, Kuweit, Emiratele Unite –, ea a amintit că, în mod consecvent, România susţine soluţia celor două state, israelian și palestinian.
Dar, până atunci, este foarte importantă o încetare permanentă a focului în Gaza, cu eliberarea tuturor ostaticilor israelieni răpiți de teroriștii din mișcarea islamistă palestiniană Hamas, precum şi cu continuarea ajutorului umanitar pentru populaţia din Fâșie. Ministrul a subliniat că autoritățile de la București oferă ajutor umanitar în Gaza şi a manifestat intenţia de a prelua copii care să fie trataţi în spitalele din România din acel loc devastat, de un an, de războiul soldat cu peste 40 de mii de oameni uciși și aproape 100 de mii de răniți.
În ceea ce priveşte eventuala extindere a conflictului în Liban, Luminiţa Odobescu a spus că misiunea României din această ţară are în vedere cetăţeni români care locuiesc acolo cu familiile lor. Potrivit ministerului de Externe, până în prezent, aproape o mie de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora şi-au înregistrat prezenţa în Liban, la Ambasada României în Beirut. Nu au fost recepţionate solicitări de evacuare. Ministrul Odobescu a reiterat apelul autorităţilor de la București către cetățenii români să evite orice călătorie în Liban, din cauza evoluţiilor de securitate din regiune.