Preţurile locuinţelor au continuat să crească în România
Preţurile locuinţelor în România au crescut cu 5,5% în primul trimestru din 2024, peste media Uniunii Europene şi a zonei euro.
Eugen Cojocariu, 03.10.2024, 13:15
Preţurile locuinţelor în România au crescut cu 5,5% în primul trimestru din 2024, peste media Uniunii Europene şi a zonei euro. Preţurile au înregistrat, însă, o creştere mai puţin pronunţată comparativ cu cele din regiune, a declarat un oficial al Băncii Naţionale a României. În Polonia creşterea a fost de 18%, în Bulgaria 16%, în Ungaria 7%. Această dinamică este determinată în principal de evoluţiile pe segmentul locuinţelor noi, unde creşterea este de circa 12%, în timp ce pe palierul locuinţelor existente preţurile au crescut cu circa 2%. Preţul mediu pentru tranzacţiile aferente locuinţelor noi în Bucureşti se menţine la nivelul cel mai scăzut, comparativ cu alte capitale europene. Preţul mediu la locuinţele noi din Bucureşti a crescut la 1.709 euro pe metrul pătrat util, în primul semestru 2024, în urcare cu 29% faţă de primul semestru 2019.
Peste 45.000 de case şi apartamente au fost finalizate în 2023 în cele mai mari 10 pieţe rezidenţiale regionale din România, cele mai multe fiind livrate în Bucureşti şi Ilfov, urmate de Constanţa, Timişoara, Cluj-Napoca şi Braşov, conform unei companii de consultanţă imobiliară. Constanţa a urcat pe prima treaptă, cu 5.000 de locuinţe noi livrate în oraş şi împrejurimi (+31% faţă de 2022). Pe de altă parte, livrările de locuinţe noi înregistrate în Cluj-Napoca şi Braşov au continuat să se reducă. În Cluj-Napoca şi împrejurimi au fost finalizate 4.200 de locuinţe noi în 2023, minus 45% faţă de vârful din 2019. Acest nivel redus de livrări ar putea fi înregistrat şi în 2024, cu 4.000 de locuinţe noi.
În acelaşi timp volumul de tranzacţii imobiliare de la Cluj este net mai mare faţă de nivelul pre-pandemic. Aceasta este şi principala explicaţie pentru creşterea semnificativă a preţurilor locuinţelor din Cluj-Napoca, media actuală fiind de 2.900 de euro pe metrul pătrat, în creştere cu 15% faţă de media înregistrată în 2023. Oraşul este în continuare un magnet pentru investiţii şi pentru migraţia internă. O scădere a numărului de locuinţe finalizate s-a înregistrat în 2023 şi în Braşov. Braşovul trece printr-un ciclu economic de creştere semnificativă. Zonele metropolitane oraşului se dezvoltă puternic şi există o cerere tot mai ridicată pe segmentul de case. Toate acestea au contribuit la creşterea preţurilor cu 19% în ultimul an, cel mai ridicat nivel înregistrat la nivel naţional, fiind depăşit pragul de 2.000 de euro pe metrul pătrat util.
Şi livrările de locuinţe din Bucureşti şi împrejurimi au înregistrat o reducere semnificativă, în primul trimestru din 2024 fiind finalizate cu 32% mai puţine locuinţe noi comparativ cu trimestrul I din 2023. În 2024 ar putea fi înregistrat cel mai mic număr de locuinţe noi finalizate din ultimii 5 ani. Piaţa rezidenţială din Bucureşti trece prin cel mai bun moment din punct de vedere al accesibilităţii cumpărării unei noi locuinţe, însă această situaţie nu se va menţine dacă parametrii actuali ai pieţei rămân neschimbaţi, spun specialiştii.