Statutul de protecţie al lupilor va fi diminuat, la propunerea Comisiei Europene
Statele membre ale Uniunii Europene au dat undă verde reducerii statutului de protecție al lupului, ceea ce va permite împuşcarea unui număr de exemplare, acolo unde se va considera că animalele ar fi un pericol pentru comunităţi.
Mira Gomboș, 27.09.2024, 10:58
Uniunea Europeană dorește să treacă de la „protecția strictă” la „cea simplă”, în privinţa lupilor, ceea ce ar facilita eliminarea lor atunci când aceștia sunt considerați prea numeroși în anumite regiuni, cu cote de vânătoare, scrie France Presse.
Propunerea a primit o majoritate calificată la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni a reprezentanților permanenți pe lângă Uniune (Coreper), datorită sprijinului a aproximativ 15 țări, printre care Franța și Germania, dar şi România, potrivit unor surse citate de trimisul Radio România Actualităţi, Bogdan Isopescu.
Chiar şi ministrul german al Mediului, membru al Partidului Verzilor, și-a depășit rezervele şi a afirmat că: „Populația de lupi a crescut atât de mult în ultimii ani încât această decizie este necesară pentru crescătorii de animale”.
Acesta este însă doar primul pas. Propunerea mai trebuie să fie aprobată de Convenția de la Berna privind conservarea vieții sălbatice din Europa, înainte ca orice modificări să poată fi aduse legislației europene.
Deși populația de lupi a fost practic eradicată în secolul al XIX-lea, ea este acum în creștere în UE, cu aproximativ 20 000 de lupi în 23 de țări, până în 2023.
Înmulţirea exemplarelor de lup a dus la atacuri ale acestora asupra animalelor domestice, dând naștere unor poziții uneori aprinse între susținătorii și adversarii carnivorului.
În toamna anului 2023, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care și-a pierdut ea însăși poneiul, ucis de un lup pe proprietatea familiei sale din nordul Germaniei, a pledat pentru un nivel mai scăzut de protecție a animalului.
În Austria, unde lupul a revenit treptat din 2009, subiectul a invadat tabloidele și rețelele de socializare în această vară, cu apeluri din partea crescătorilor de animale pentru reglementarea lui, ceea ce i-a revoltat pe ecologiștii de mediu.
Asociațiile de mediu au solicitat în repetate rânduri menținerea statutului actual al animalului.
Relaxarea regulilor este o „propunere motivată politic, care nu se bazează deloc pe știință”, susţin activiştii perntru protejarea animalelor sălbatice.
Dorind să revizuiască statutul lupului, „Comisia pune în pericol și alte specii: mai multe țări au început deja să ceară retrogradarea ursului și a linxului”, au avertizat în martie unsprezece asociații.
Ecologiștii solicită aplicarea „soluțiilor de coabitare deja existente”, cum ar fi protecția turmelor cu câini de pază, împrejmuirea și trimiterea de voluntari pentru monitorizarea turmelor pe timp de noapte.
Împușcarea ar trebui să fie folosită doar ca „ultimă soluție”, dacă tacticile de alarmare au eșuat, susțin ei.