Împrumut pentru modernizarea armatei
România a semnat un acord de împrumut cu Statele Unite de aproape 1 miliard de dolari pentru modernizarea Armatei.
Roxana Vasile, 26.09.2024, 11:33
România a semnat un acord de împrumut cu Statele Unite pentru modernizarea Armatei. Ceremonia de semnare a avut loc, miercuri, la sediul Guvernului, în prezența premierului Marcel Ciolacu şi a ambasadoarei SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, precum şi a directorului Agenţiei de Cooperare pentru Securitate şi Apărare, Michael Miller. 920 de milioane de dolari vor permite atât consolidarea capacităţii de apărare, prin dotarea cu tehnică modernă, cât şi dezvoltarea industriei naționale de resort – a declarat premierul Ciolacu, precizând că acest împrumut semnificativ arată, totodată, încrederea, dar şi statutul de care România se bucură în relaţia cu partenerul său strategic, Statele Unite.
Marcel Ciolacu: ʺRomânia se alătură, astăzi, unui grup foarte restrâns de state partenere-cheie ale Statelor Unite ale Americii care au beneficiat, până acum, de acest program dezvoltat prin Fondul pentru finanţare al Statelor Unite ale Americii şi mă bucur că vom folosi aceşti bani atât pentru a consolida capacitatea de apărare a României prin dotare cu tehnică modernă, cât şi pentru a dezvolta industria locală de apărare. Vom dezvolta noi capacităţi de producţie în România, vom crea locuri de muncă pentru români şi vom redeveni relevanţi în ceea ce priveşte producţia de echipamente militare la nivel regional. În acelaşi timp, vom avea acces la tehnică militară de cel mai înalt nivel, care ne va ajuta să lucrăm împreună cu Statele Unite şi aliaţii noştri din NATO pentru consolidarea apărării colective şi descurajarea ameninţărilor la adresa României şi ţărilor aflate pe flancul estic al Alianţei.ʺ
La rândul său, ambasadoarea Kathleen Kavalec a apreciat că acordul semnat este mai mult decât unul financiar, el reprezintă puterea şi rezilienţa parteneriatului bilateral, dar şi angajamentul comun al Statelor Unite și României de a asigura pacea, stabilitatea şi securitatea în regiune. Potrivit dnei Kavalec, în cei 20 de ani de când face parte din Alianţa Nord-Atlantică, România a demonstrat de nenumărate ori că este un aliat de încredere şi un pilon de stabilitate de-a lungul flancului estic al Alianţei şi în regiunea Mării Negre. Or, prin oferirea de fonduri americane, scopul Washingtonului este să se asigure că România rămâne în prim-planul inovaţiei şi al dotării militare pentru mulţi ani de acum înainte, ceea ce va întari, în egală măsură, relaţiile economice bilaterale – a precizat Kathleen Kavalec. Care nu a uitat să amintească, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, de răspunsul exemplar al României, de la găzduirea a mii de refugiaţi ucraineni, până la facilitarea tranzitului de cereale şi pregătirea piloţilor ucraineni de avioane F-16.