Ghiveci de toamnă
În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume ghiveci.
Ștefan Baciu, 27.09.2024, 15:15
În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume ghiveci. Poate tocmai din acest motiv, cuvântul “ghiveci” este folosit în vorbirea curentă nu doar în sens gastronomic, ci şi pentru a exprima o situaţie nedefinită, cu multe elemente disparate sau pentru a spune cuiva că a făcut un lucru prost, expresia folosită fiind “ai făcut un ghiveci!”
În mod obişnuit, la ghiveci se pun cartofi, ceapă, varză, dovlecei, morcovi, conopidă, ţelină şi ardei gras. Pentru a obţine 8-10 porţii, avem nevoie de un kg de cartofi, de jumătate de kg de morcovi, de o varză albă mică sau de o conopidă, de vreo jumătate de kg, de o ţelină, de 5 cepe de mărime potrivită, de câţiva căţei de usturoi, ulei, bulion sau suc de roşii, sare, piper.
După ce curăţăm şi spălăm legumele, tăiem în cubuleţe cartofii, dovleceii şi ţelina, tăiem în rondele morcovii, mărunţim conopida sau varza şi tăiem în felii subţiri ceapa şi ardeiul gras. Ceapa o putem căli uşor în ulei, apoi o transferăm într-o cratiţă cu apă, unde adăugăm, pe rând, celelalte legume. Atunci când legumele sunt fierte, turnăm suc de roşii sau punem o lingură de bulion şi usturoiul tocat mărunt şi apoi lăsăm compoziţia pentru jumătate de oră în cuptor, la foc mic. De menţionat este faptul că nu trebuie să amestecăm legumele în vas deoarece, fiind fierte, acestea se pot sfărâma. În final, adăugăm sare şi eventual piper după gust.
Se consumă imediat, după ce se presară frunze proaspete de ţelină şi pătrunjel, tăiate mărunt. La aceste legume poate fi adăugată şi carne de pui sau de porc. În acest caz, mai întâi punem la fiert carnea, tăiată cubuleţe, pe care o spumăm, după care urmăm etapele pe care deja le-am prezentat.
Există ghiveci făcut numai cu legume şi cu ulei, care mai este numit şi ghiveci călugăresc. Există însă şi reţete de ghiveci cu ciolan de porc, ba chiar şi cu peşte sau variante în care se pune carne amestecată, de porc, de vită şi de oaie.