Eurobarometru privind politica energetică a UE
Majoritatea europenilor sprijină politica energetică adoptată de UE în ultimii cinci ani, potrivit unui sondaj Eurobarometru.
Lica Manolache, 26.09.2024, 23:20
Cetățenii europeni își exprimă susținerea față de politica energetică a Uniunii Europene din ultimii ani și vor o mai mare coordonare la nivel european și măsuri concrete pentru a asigura accesibilitatea prețurilor la energie. Acestea sunt concluziile Comisiei Europene în urma unui sondajului Eurobarometru publicat săptămâna aceasta.
Potrivit acestuia, 77% dintre europeni spun că UE ar trebui să aibă un rol de coordonare mai puternic în domeniul energiei, aceeași opinie fiind împărtășită de 68% dintre români. Opt din zece respondenți (79%) consideră că obiectivele climatice ale UE vor stimula crearea de locuri de muncă și vor atrage investiții în sectorul energiei curate. În România, două treimi dintre intervievați (67%) sunt de aceeași părere.
76% dintre europeni și 61% dintre români cred că politicile UE vor reduce dependența de importurile de energie ale blocului comunitar. Totodată, 69% dintre respondenți la nivel european sunt de părere că aceste politici vor contribui la scăderea facturilor la energie, opinie împărtășită de 59% dintre români.
Sursa: Eurobarometru Special / Comisia Europeană
În ceea ce privește obiectivele legate de energie și schimbările climatice, 62% dintre respondenți europeni ar trebui să își diversifice sursele de energie, mai ales prin investiții în surse regenerabile. Puțin peste jumătate dintre cei chestionați (54%) au subliniat importanța economisirii energiei, în special în contexte de criză.
De altfel, peste trei sferturi dintre respondenți (77%) susțin că și-au schimbat considerabil obiceiurile de consum în ultimii ani. Astfel, 55% dintre participanții la sondaj spun că și-au adaptat mijloacele de transport pentru a-și reduce consumul de energie, iar patru din zece (41%) au declarat că și-au modificat obiceiurile de consum de energie la locul de muncă. Totodată, 44% dintre respondenți care au luat măsuri pentru a reduce consumul de energie la domiciliu. Dintre aceștia, aproape jumătate au declarat că și-au izolat locuința fie că este forba de acoperiș, pereți sau ferestre.
Sursa: Eurobarometru Special / Comisia Europeană
Întrebați ce înseamnă pentru ei politica energetică a UE, cei mai mulți respondenți (40%) au spus că prețurile mai accesibile pentru consumatori ar trebui să fie obiectivul principal. 33% au numit investițiile în tehnologii energetice inovatoare. Iar 30% au consideră că Uniunea ar trebui să se concentreze pe reducerea consumului de energie.
Referitor la politicile energetice adoptate de UE în ultimii cinci ani, 35% dintre cetățeni au evidențiat sprijinul pentru investițiile în energia regenerabilă, iar 27% au apreciat valoarea adăugată a investițiilor în tehnologii energetice inovatoare. În același timp, 25% dintre respondenți au menționat că UE a contribuit la menținerea prețurilor la energie cât mai accesibile, în timp ce alții au apreciat măsurile pentru facilitarea alegerilor consumatorilor în materie de energie și produse eficiente energetic.
Un alt aspect important îl reprezintă etichetele energetice ale UE, care au influențat deciziile de achiziție ale europenilor. Trei sferturi dintre respondenți (75%) au declarat că aceste etichete i-au ghidat în alegerea aparatelor electrocasnice în ultimii cinci ani, demonstrând astfel importanța acestui sistem în reducerea consumului energetic la nivel individual.