Valorile cinematografiei montane premiate la Brașov
A 9-a ediție Alpin Film Festival a premiat producții cinematografice care ilustrează frumusețea și provocările vieții montane.
Eugen Cojocariu, 25.09.2024, 15:46
Cea de-a 9-a ediție Alpin Film Festival s-a încheiat cu succes la Braşov și a premiat producții cinematografice care ilustrează frumusețea și provocările vieții montane prin cadre surprinse cu autenticitate și sensibilitate artistică. În egală măsură, filmele au fost selectate pentru faptul că aduc în prim-plan aspecte importante ale responsabilității față de mediul înconjurător, promovând turismul durabil și respectul față de natură.
Peste 50 de invitați – regizori, fotografi, artiști plastici de renume internațional și sportivi cu realizări remarcabile în alpinism și escaladă extremă – s-au bucurat să descopere peisajele Transilvaniei, cultura și obiceiurile locale. Alături de un public minunat, ei au participat la o varietate de evenimente conexe – expoziții de fotografie și pictură, activități sportive, dezbateri și workshop-uri axate pe subiecte precum sustenabilitatea, infrastructura montană sau literatura de specialitate – și au fost încântați de cele peste 40 de proiecții internaționale.
Marele Trofeu Alpin Film Festival 2024 a fost obținut de filmul regizat de Hamid Sardar – „MONGOLIE – La vallée des ours | MONGOLIA, Valea Urşilor”.
Premiul Juriului Alpin Film Festival 2024 în Competiția Internațională de Film a fost acordat filmului „MAURICE BAQUET L’ACCORDÉ”, regizat de Gilles Chappaz.
Mențiunea specială din cadrul Competiției Internaționale de Film Alpin Film Festival 2024 a fost acordată documentarului „SOPHIE LAVAUD – The Final Summit”, regizat de François Damilano.
Lista premiilor speciale a fost completată de câștigătorii trofeelor pe categorii:
– cel mai bun film românesc „APĂ ȘI TALPĂ” – o poveste profundă și evocatoare despre echilibrul fragil dintre natură și civilizație co-regizată de Mircea Gherase și Lucian Mircu;
– Trofeul Carpați: „WILD TRANSYLVANIA”. Premiul a fost acordat producției irlandeze pentru cea mai bună promovare a României prin cinematografie. Regia filmului este semnată de John Murray & Jamie Fitzpatrick, iar Jeremy Irons este vocea naratoare;
– Trofeul Muntele Vrăjit: „WHERE WE USED TO SLEEP”, în regia lui Matthäus Wörle;
– Trofeul Zsolt Torok: „POGO – The Hidden Faces of Romania” – o producție regizată de Loïc Isliker și Paul de Groot.
Anul acesta, juriul festivalului a fost format din Khatuna Khundadze (Georgia), Roberto Zazzara (Italia) și Cosmin Dumitrache (România), trei personalități remarcabile ale cinematografiei internaționale, fiecare cu un palmares impresionant.
Chiar și după încheierea festivalului, arta vizuală continuă să spună povestea Alpin Film Festival 2024 prin expozițiile din program, care vor putea fi vizitate până la 16 octombrie în Brașov:
– expoziția de fotografie „The Climbers” a celebrului fortograf american Jim Herrington, în Piața Sfatului, în fața Muzeului de Istorie;
– epoziția de grafică și pictură „Muntele”, de Dorin Crețu, la Banca de Cultură Apollonia;
– expoziția foto „Fauna”, în zona pietonală a Primăriei Brașov;
– expozitia foto ”Best of Forona”, în holul Hotelului ARO Palace.