11 candidaţi pentru preşedinţia Republicii Moldova
Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a avizat pozitiv 11 candidaţi la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, programate la 20 octombrie.
Sorin Iordan, 25.09.2024, 11:40
11 candidaţi au primit undă verde din partea Comisiei Electorale Centrale de la Chişinău în vederea participării la alegerile pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.
Preşedintele în funcţie, Maia Sandu, care s-a înscris în cursă pentru un nou mandat, îi va avea drept principali oponenţi pe fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, susţinut de Partidul Socialiștilor, şi pe fostul primar al municipiului Bălţi, Renato Usatîi, lider al formaţiunii Partidul Nostru. Acestora li se adaugă Vasile Tarlev din partea partidului Viitorul Moldovei, Ion Chicu din partea Partidului Dezvoltării şi Consolidării Moldovei, Octavian Țîcu de la Blocul Electoral Împreună, dar şi independenții Tudor Ulianovschi, Victoria Furtună, Andrei Năstase, Natalia Morari și Irina Vlah.
În paralel cu scrutinul pentru şefia statului, la 20 octombrie va avea loc şi un referendum de modificare a Constituţiei privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. La plebiscit s-au înscris 12 partide cu opţiunea „DA” şi două cu opţiunea „NU”. Socialiştii au decis să boicoteze referendumul, iar comuniştii şi un partid din blocul politic afiliat oligarhului Ilan Şor s-au declarat împotriva aderării ţării la UE.
Conform unui sondaj realizat de compania iData şi publicat luni de presa din stânga Prutului, Maia Sandu conduce în cursa prezidenţială, la fel ca votul „DA” la referendumul pentru integrarea europeană. Astfel, dacă duminica aceasta ar avea loc alegeri, Sandu ar obţine 26,8% din voturi, urmată de Renato Usatîi, cu 12,7 procente şi de Alexandr Stoianoglo, cu 11,2%.
În ceea ce priveşte referendumul, 46% dintre cei intervievaţi ar vota în favoarea integrării europene, 39% ar respinge această opţiune, în timp ce 12,7 procente dintre alegători nu s-au decis încă. Din totalul persoanelor consultate, 67% au spus că vor merge în mod sigur să voteze.
Expertul din cadrul Institutului pentru Politici şi Reforme Europene de la Chişinău, Mihai Mogâldea, a declarat că rezultatele referendumului vor transmite un semnal clar către partenerii europeni, că societatea din Republica Moldova îşi doreşte integrarea europeană şi este gata să parcurgă procesul de reforme şi schimbări necesare pentru atingerea acestui deziderat.
La rândul său, fostul eurodeputat român Victor Boştinaru a spus că o victorie a forţelor pro-europene ar însemna şi o înfrângere strategică a Rusiei şi a propagandei sale, care în prezent sabotează masiv ideea aderării la UE şi încearcă să-i convingă pe basarabeni că nu au nevoie de comunitatea europeană.
Recent, secretarul de stat american, Antony Blinken, a avertizat că Rusia va încerca să manipuleze rezultatul alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, inclusiv prin televiziunea de propagandă Russia Today, care, potrivit acestuia, şi-ar coordona activitatea cu serviciile de informaţii ruseşti. În acest sens, Washingtonul a impus sancţiuni la adresa unor entităţi şi persoane din Federaţia Rusă pentru interferenţe în procesul electoral din Republica Moldova.