Rotație de efective ale detașamentului francez din cadrul Grupului de Luptă NATO găzduit de România
Miniștrii apărării din țările participante la Inițiativa B9 s-au întâlnit săptămâna trecută în Bucureşti, unde au discutat despre măsurile aliate de consolidare a posturii de descurajare și apărare.
Agenția Media a Armatei, 25.09.2024, 16:30
Miniștrii apărării din țările participante la Inițiativa B9 s-au întâlnit săptămâna trecută în Bucureşti, unde au discutat despre măsurile aliate de consolidare a posturii de descurajare și apărare. Cu privire la situația de securitate din regiunea Mării Negre și a Flancului Estic al NATO, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a subliniat că Federația Rusă rămâne cea mai importantă amenințare la adresa securității Aliaților. Formatul B9 (București 9) a fost lansat în 2015 de România și de Polonia ca o platformă de dialog și cooperare între aliații din estul NATO. Din inițiativă mai fac parte Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Ungaria. Reuniunile în acest format se desfășoară periodic, la nivelul șefilor de stat, miniștrilor de externe și ai apărării.
Rotație de efective ale detașamentului francez din cadrul Grupului de Luptă NATO găzduit de România. Colonelul Jean Michelin a preluat comanda grupului de la conaționalul său, colonelul Louis-Marie Levacher, pe timpul unei ceremonii desfășurate pe 17 septembrie în Centrul Național de Instruire de la Cincu. Trupele franceze aflate în țara noastră ajung astfel la a noua rotație a misiunii Aigle, desfășurată pentru întărirea posturii de descurajare aliate în regiune. Din Grupul de luptă aliat aflat pe teritoriul României mai fac parte forțe ale armatelor din Belgia și Luxemburg, cu un total de o mie de militari.
Sistemul MAMBA a participat recent la un exercițiu de apărare aeriană planificat de Comandamentul Aerian Aliat al NATO. Au participat mai multe avioane, inclusiv F-16 românești, grecești și turcești și un F-18 spaniol, cu scopul de a testa interoperabilitatea acestora în spaţiu. Sistemul de apărare sol-aer MAMBA cu rază medie de acțiune desfășurat în România și-a putut demonstra expertiza în apărarea aeriană integrată, lucrând pentru apărarea zonei sale de responsabilitate cu luptătorii de apărare aeriană din mai multe țări.
Militarii români dislocați în cadrul Batalionului Tactic de Rezervă al misiunii KFOR sub egida NATO se instruiesc, alături de colegii maghiari și elvețieni, în exerciții bazate pe scenarii pentru controlul mulțimii și revoltelor și pentru protecția forței unităților elvețiene, ca parte a pregătirii lor întrunite, la Camp Novo-Selo, în Kosovo. Aceste activități periodice sunt esențiale pentru garantarea celor mai înalte standarde operaționale ale KFOR și a pregătirii pentru a face față tuturor scenariilor de securitate posibile. KFOR continuă să își pună în aplicare mandatul bazat pe Rezoluția 1244 din 1999 a Consiliului de Securitate al ONU de a contribui la un mediu sigur pentru toate persoanele și comunitățile care trăiesc în Kosovo și la asigurarea libertății de mișcare în orice moment.
Vă mai informăm că Forțele Navale Române participă cu Dragorul maritim 30 la cea de-a doua activare a Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră. Din compunerea grupării navale mai fac parte un vânător de mine și o navă de sprijin logistic, ambele din Tucia, și un vânător de mine al Forțelor Navale ale Bulgariei. Misiunea se va desfășura până la sfârșitul acestei luni, timp în care va avea loc și exercițiul multinațional NUSRET 24.
(Constantin Herțanu)