Obiectivul climatic pentru 2040
Reunit în Plenară, Comitetul Economic şi Social European, a discutat despre necesitatea sporiri măsurilor deja prevăzute în legislaţia europeană pentru atingerea obiectivului reducerii emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu 90 % până în 2040.
Ana-Maria Cononovici, 25.09.2024, 09:00
Comisia Europeană trasează calea către atingerea obiectivului de a face din Uniunea Europeană un spațiu neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Ea recomandă, astfel, reducerea emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu 90 % până în 2040, comparativ cu nivelurile din 1990, ceea ce este în conformitate cu avizele științifice recente și cu angajamentele asumate de UE în temeiul Acordului de la Paris.
Reunit în Plenară, Comitetul Economic şi Social European, a discutat despre necesitatea sporiri măsurilor deja prevăzute în legislaţia europeană, acesta fiind un moment definitor pentru viitorul nostru comun.
Kurt Vandenberghe, director general al Direcției Generale pentru Acțiune Climatică a Comisiei Europene (DG CLIMA), reprezentant al Comitetului Consultativ Științific European pentru Schimbările Climatice a subliniat:
“Tot ceea ce facem în politica climatică se bazează pe știință, dar și pe inovație. Obiectivul este solicitant și poate fi atins numai dacă sunt puse în aplicare politici favorabile pentru a asigura competitivitatea industriilor europene și o tranziție justă și prin utilizarea eficientă a tuturor tehnologiilor cu emisii reduse și zero de carbon.
Este exact ceea spune şi Comisia Europeană și în asentimentul raportului d-lui Draghi, care a fost publicat foarte recent, despre care unele mass-media susțin că este biblia pentru următoarea comisie. Dl Draghi a declarat clar că decarbonizarea poate fi și va fi sursa creșterii economice în viitor. Și, de asemenea, când spune că acțiunea climatică și decarbonizarea sunt existențiale pentru Europa este nu doar din motive ecologice, ci chiar mai ales pentru securitate şi nu doar pentru că nu ne permitem să rămânem dependenți de importurile de combustibili fosili din alte țări.”
Tot el a precizat că o îngrijorare mare o reprezintă funcţionarea ramurilor industriale mari consumatoare de energie, insistând asupra faptului că trebuie ca statele membre UE să respecte ce îşi propun şi să implementeze cât mai rapid tot ce au convenit, legislaţia fiind deja cea potrivită. Obiectivul reducerii până în 2040 a emisiilor de carbon cu 90% este completat cu alocarea sectorului energetic a unui buget de 1,5 % din PIB.