Raportul privind starea uniunii energetice 2024
Raportul din 2024 privind starea uniunii energetice arată progresele înregistrate de UE în ceea ce privește asigurarea unei energii sigure, competitive și la prețuri accesibile pentru toți.
Corina Cristea, 23.09.2024, 09:28
Raportul din 2024 privind starea uniunii energetice, publicat de Comisia Europeană în prima jumătate a acestei luni, descrie modul în care Uniunea a gestionat provocări fără precedent în peisajul politicii energetice, prin instituirea unui cadru de reglementare pentru urmărirea tranziției către o energie curată și prin punerea bazelor unei creșteri economice și a unei competitivități reînnoite.
De o importanță deosebită, se arată în document, este faptul că, în ultimii ani, UE a reușit să facă față riscurilor critice la adresa securității aprovizionării sale cu energie, să recâștige controlul asupra pieței și prețurilor energiei și să accelereze tranziția către neutralitatea climatică. Astfel, în prima jumătate a anului 2024, jumătate din producția de energie electrică a UE a provenit din surse regenerabile, ponderea gazelor rusești în importurile Uniunii a scăzut de la 45% în 2021 la 18% până în iunie 2024, în timp ce importurile de la parteneri de încredere precum Norvegia și SUA au crescut.
În perioada august 2022 – mai 2024, cererea de gaze în UE s-a redus cu 138 de miliarde de metri cubi, iar prețurile la energie sunt mai stabile și rămân cu mult sub nivelurile de vârf ale crizei energetice din 2022. S-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește energia din surse regenerabile – energia eoliană a depășit gazele, devenind a doua cea mai mare sursă de energie electrică a UE după energia nucleară. În același timp, emisiile de gaze cu efect de seră ale Uniunii au scăzut cu 32,5% între 1990 și 2022, în timp ce economia UE a crescut cu aproximativ 67% în aceeași perioadă.
Comisarul pentru energie la momentul prezentării raportului, Kadri Simpson:
„Uniunea Europeană este acum bine dotată să-și îndeplinească obiectivele de neutralitate climatică, asigurându-se, în același timp, că industria este competitivă. Am convenit niște ținte mai mari pentru energii regenerabile și eficiență și avem piețe reformate și cele mai înalte standarde din lume pentru economia hidrogenului și pentru reducerea emisiilor de metan. După doi ani record în domeniul instalațiilor regenerabile, în prima jumătate a lui 2024 energia eoliană și solară au depășit pentru prima dată energiile fosile în mixul nostru energetic. Și asta ne dă credibilitate să conducem eforturile internaționale în domeniul regenerabilelor.”
La nivel internațional, UE a condus inițiativa globală de a tripla capacitatea de energie din surse regenerabile și de a dubla îmbunătățirile în materie de eficiență energetică ca parte a tranziției de la combustibilii fosili, care a fost aprobată de toate părțile în cadrul COP28 de la Dubai. Raportul menționează și ceea ce este de făcut în continuare.
În document se arată că eforturile în materie de eficiență energetică vor trebui intensificate în continuare pentru ca UE să atingă obiectivul de reducere cu 11,7% a consumului final de energie până în 2030.
De asemenea, sunt necesare îmbunătățiri suplimentare, nu în ultimul rând în ceea ce privește electrificarea echipamentelor de încălzire la toate nivelurile și rata de renovare a clădirilor. Sunt necesare, în același timp, eforturi consolidate pentru a aborda problema prețurilor ridicate la energie, acest lucru fiind esențial pentru îmbunătățirea competitivității industriei UE și pentru accelerarea investițiilor în rețelele integrate de infrastructură ale Europei.