Bacademia. Bacalaureat pentru toți
Mai multe studente din Cluj, după ce au absolvit liceul cu medii mari şi au trecut Bacalaureatul cu succes, s-au gândit să uşureze această experienţă pentru elevii mai puţin norocoşi ca ele.
Ana-Maria Cononovici, 24.09.2024, 16:42
Bacalaureatul 2024 a avut cea mai mare rată de promovare din ultimii 10 ani, de 76,4%. Cu toate acestea confruntarea cu “examenul maturităţii” îi înspăimântă pe mulţi, aşa că mai multe studente din Cluj, după ce au absolvit liceul cu medii mari şi au trecut Bacalaureatul cu succes, s-au gândit să uşureze această experienţă pentru elevii mai puţin norocoşi ca ele. Bacademia a devenit numele proiectului, lansat sub deviza: “Ia bacu’ fără să-ți bați capu’”.
Fondatoarea proiectului Bacademia, Bianca Ionescu, ne-a povestit: “Povestea noastră a început, de fapt, încă din anul 2022. În acel an, eu am susținut examenul de bacalaureat și am obținut nota 10 la istorie, respectiv 9,80 la limba și literatura română. Deși am fost olimplică națională la română încă din gimnaziu și am continuat să concurez pe toată perioada liceului, tot am simțit stresul oricărui elev de clasa a 12-a pe măsură ce se apropia examenul de bacalaureat. Și atunci, după susținerea examenului, am ales să digitalizez materialele structurate de mine. Petrecusem șase luni structurând materia singură. În 2022 am început să ajut elevi în mediul online. Distribuiam acele materiale, în mod gratuit, pe un cont de instagram și practic generația ce a susținut examenul în anul 2023 a fost prima pe care am ajutat-o. Şi ideea de Baccademia a început să prindă contur doar în momentul în care elevii mi-au transmis rezultatele lor de la bacalaureat. De exemplu, din aproximativ 3.000 de elevi ajutați, majoritatea au promovat examenul cu o notă de peste 9,50. Unii obținuseră chiar 10 curat. Obținuseră, de exemplu, note foarte bune şi persoanele ce au susținut examenul după 10 ani sau 20 de ani! Şi practic în acel moment am realizat că materialele mele chiar au avut un impact pozitiv.”
Elevă până de curând Bianca Ionescu, a adăugat: “Elevii erau sătui de cărțile groase, scrise alb-negru și pline de detalii ce nu se solicită la bacalaureat, iar eu le înțelegeam frustrarea deoarece am fost în locul lor. Suntem într-o țară în care se observă totuși că situația în fața examenelor nu se schimbă mult, nu se îmbunătăţeşte faţă de anii trecuţi. Au trecut 10 luni de când am înființat Editura Bacademia și ne diferențiem, cumva, prin faptul că echipa noastră este formată doar din studenți care au obținut nota 10 la examenul de bacalaureat, sau la anumite materii. Şi, de asemenea, toate culegerile noastre sunt colorate și sintetizate. Mai include, de exemplu, și sfaturi, subiecte rezolvate, sau glume pe alocuri, glume pe care le-ar înțelege clar generația actuală.”
Irina Selagea, este autoarea cărţii de geografie pentru Bacademia şi responsabilă cu videoclipurile interactive de pe social media. Am întrebat-o ce este pentru ea Bacademia: “Eu sunt genul de persoană căreia îi place să ajute oamenii și sunt foarte interesată de a aduce o nouă perspectivă când vine vorba de a învăța pentru bacalaureat, fiindcă majoritatea oamenilor consideră că este pur și simplu o probă la care trebuie doar să tocești. Dar eu aș vrea să vin cu ideea și cu soluția că orice probă de bacalaureat ar putea fi trecută foarte ușor doar prin înțelegere, prin glume și printr-un mod mai distractiv decât niște materiale foarte costisitoare sau materiale foarte lungi. Eu am venit cu soluția pentru elevii care sunt din generația Z, care înțeleg altcumva modul de a învăța anumite materii. Şi, pur și simplu, am vrut să aduc o nouă variantă pentru a motiva elevul, poate, să citească literatura românească într-un mod mai nonconformist.”
Ca feedback, echipa Baccademia a spus că mai mulţi elevi le-au mărturisit că ajutaţi de materialele acestea au reţinut într-un minut toată materia de o oră predată la clasă.
Iar echipa îşi continuă munca! Bianca Ionescu: “Încă ne lipsesc culegerile de informatică, chimie și fizică, iar la acestea lucrăm momentan. Vor fi publicate undeva în septembrie, pe la mijlocul lunii, sperăm noi. Succesul nostru, în mare parte, se datorează platformei TikTok. Acolo am ajuns populari noi cu clipurile realizate cu inteligență artificială, de exemplu. Am strâns până acum aproape 1.000.000 de vizualizări, în total, pe cont.”
Nu mai e de spus decât spor la învăţat! Acum pare mai uşor!