Săptămâna europeană a mobilităţii este în plină desfăşurare
Românii, ca toți ceilalți europeni, sunt îndemnați să renunțe duminică la mașină și să se deplaseze cu bicicleta, trotineta sau cu mijloacele de transport în comun.
Mihaela Mihai, 20.09.2024, 08:43
Tema din acest an a Săptămânii europene a mobilității este: Să folosim spațiul public împreună pentru o mai mare siguranță rutieră, mai puțină poluare fonică și atmosferică și o mai bună calitate a vieții.
Potrivit datelor oficiale, peste 70 la sută dintre europeni trăiesc la oraș, însă spaţiul public a ajuns să fie limitat, astfel că nu este loc suficient pentru toţi oamenii, pentru toate mijloacele de transport şi pentru toate activităţile sociale.
Bazându-se pe succesul Zilei internaţionale fără maşini, iniţiată în Franţa, în 1998, şi marcată anual pe 22 septembrie, Săptămâna europeană a mobilităţii a fost lansată în aprilie 2002 la Bruxelles.
Comisarul european pentru mediu din acea perioadă, Margot Wallstrom, a precizat că, din start, campania și-a propus să contribuie la conştientizarea nevoii de a schimba tiparele privind mobilitatea şi de a combate efectele schimbărilor climatice.
De altfel, evenimentele desfăşurate în săptămâna mobilității au scopul de a-i convinge pe europeni să încerce şi alte mijloace de transport în afară de automobil şi să încurajeze promovarea dezvoltării unui transport urban durabil, cu mai puține emisii de dioxid de carbon.
În același timp, autoritățile locale sunt încurajate ca în această săptămână să încerce măsuri inovatoare de planificare a transportului public măsurând atât calitatea aerului, cât și opinia publicului în ceea ce privește soluțiile noi propuse.
Mai trebuie spus că o serie de studii arată că persoanele care merg pe jos sau cu bicicleta sunt mai productive la locul de muncă, îşi iau mai puţine zile de concediu medical şi se îmbolnăvesc mai puţin.
De altfel, ține să precizeze Comisia Europeană în materialele de promovare a Săptămânii Mobilității, activitatea fizică are capacitatea de a îmbunătăți tensiunea arterială, de a scădea riscul de diabet zaharat, de a dezvolta musculatura și de a întări sistemul osos. Nu în ultimul rând, exercițiul fizic ajută la scăderea în greutate, reduce stresul și întărește sistemul imunitar.
Totodată, prin promovarea transportului durabil are de câştigat şi sectorul privat, existând rapoarte care arată o creştere a comerţului cu peste 40 la sută în zonele în care mersul pe jos sau cu bicicleta a devenit o regulă.