Ajutoare europene pentru victimele inundațiilor
Uniunea Europeană anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările membre lovite de inundații, între care și România
Bogdan Matei, 20.09.2024, 11:44
Bilanţul morţilor și dispăruților în urma inundaţiilor provocate de furtuna Boris în Europa Centrală şi de Est e, deja, de ordinul zecilor. Deşi, în general, ploile au încetat, viiturile continuă să ameninţe așezări din această regiune. Inundaţiile au provocat şi pagube materiale importante, estimările ridicându-se la sume de miliarde de euro, potrivit unei analize realizate de o companie de investiţii pe bursele internaţionale.
În România, spun unii experți, primele estimări ale pagubelor ar depăşi un miliard de euro. Conform altora, cifra pare, însă, optimistă, iar amploarea pierderilor ar fi dublă sau triplă. Încă de anul trecut, o analiză a Băncii Mondiale estima la 1,7 miliarde de euro media anuală a daunelor produse de inundaţii în România. Acum, șapte oameni au murit și peste 6.500 de locuinţe au fost afectate de precipitaţiile aduse de Boris. Guvernul de la București a alocat 100 milioane de lei (echivalentul a circa 20 de milioane de euro) pentru ajutoare acordate imediat familiilor afectate. Deşi există o schemă de asigurare obligatorie, în zonele afectate din Galaţi şi Vaslui, cel mai greu lovite de inundații, rata de asigurare este de 7-8% – o treime faţă de media naţională, de 23 de procente.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, joi, un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al Uniunii pentru ţările din Europa Centrală, între care și România, afectate de inundaţii. Ea a precizat că Uniunea Europeană are două surse potenţiale de ajutor – Fondul de coeziune şi Fondul de solidaritate – pe care le poate folosi pentru a contribui la finanţarea reparaţiilor şi reconstrucţiei.
Tot joi, Parlamentul European a adoptat, la Strasbourg, o rezoluţie în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de creşterea intensităţii şi frecvenţei fenomenelor meteorologice extreme pe continent şi în lume, precum şi nemulţumirea faţă de recentele reduceri bugetare pentru Mecanismul de protecţie civilă al Uniunii. În documentul privind inundaţiile devastatoare din Austria, Cehia, Germania, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia, eurodeputaţii solicită finanţare suficientă şi actualizată, pentru a spori gradul de pregătire şi a îmbunătăţi consolidarea capacităţilor, în special în perspectiva următorului buget multianual al Uniunii. De asemenea, ei doresc ca Fondul de solidaritate să fie ‘proporţional cu creşterea numărului şi a gravităţii dezastrelor naturale în întreaga Europă’, îndeamnă Comisia să accelereze mobilizarea fondurilor pentru ţările afectate şi solicită punerea la dispoziţie şi a altor tipuri de sprijin tehnic şi financiar.
Numai în ultimii 30 de ani, amintesc media, inundaţiile din Europa au afectat 5,5 milioane de persoane, s-au soldat cu aproape 3.000 de decese şi au cauzat daune economice de peste 170 de miliarde de euro.