Ziua Europeană a Limbilor, sărbătorită prin târguri și concursuri
La noi în țară au început evenimentele dedicate Zilei Europene a Limbilor 2024. Această zi este sărbătorită de Uniunea Europeană și de Consiliul Europei pe data de 26 septembrie.
Luminița Voinea, 18.09.2024, 09:14
Ziua Europeană a Limbilor are ca scop să aducă în atenția publicului marea varietate lingvistică din Europa, să promoveze patrimoniul cultural și diversitatea lingvistică.
Oamenii de toate vârstele sunt încurajați să învețe limbi străine și să promoveze profesiile legate de domeniul lingvistic.
Primul eveniment organizat anul acesta în România, cu ocazia Zilei Europene a Limbilor, a fost „Mozaic lingvistic dobrogean”, care a avut loc pe 14 septembrie la Constanța.
Copii, tineri și adulți au participat la jocuri și activități care au prezentat bogăția lingvistică a Dobrogei, precum și pe cea a Uniunii Europene.
Tot în cadrul evenimentelor acestei zile, pe 20 septembrie, se va lansa concursul online LinguaTEST – un concurs foarte popular în rândul publicului larg. Întrebările concursului sunt inedite și îi duc pe participanți într-o călătorie prin țările și limbile Uniunii Europene.
Anul acesta, LinguaTEST sărbătorește 20 de ani de la cel mai mare val de aderare la UE și cuprinde întrebări referitoare la limbile celor 10 state membre care au aderat în 2004.
Chiar pe 26 septembrie, de Ziua Limbilor Europene, Casa Europa din București organizează diverse activități creative centrate pe limbi străine, dedicate elevilor elevilor.
Iar la Școala Gimnazială Ion Țuculescu din Craiova, aproximativ 250 de elevi, studenți, profesori, părinți sunt invitați la un eveniment menit să celebreze limbile tuturor minorităților din școală și din zonă, sub genericul “Fii activ, celebrează diversitatea!”.
Există și un site dedicate Zilei Europene a Limbilor, unde se promovează pacea prin diversitate lingvistică.
Aici sunteți invitați la diverse jocuri și concursuri, precum crearea unui poster care să reflecte diversitatea lingvistică, cel mai dificil cuvânt de pronunțat sau cuvântul anului – adică alegerea unui singur cuvânt sau expresii care reflectă tendințele și evenimentele sociale.
Anul trecut, spre exemplu, cuvântul anului în Luxemburg a fost “inteligența artificială”, în Belgia “bombă climatică”, iar în Spania “polarizare”.