Raportul Draghi privind competitivitatea blocului comunitar
Uniunea Europeană are nevoie de o politică industrială mult mai coordonată, de adoptarea mai rapidă a deciziilor şi de investiţii masive, dacă vrea să menţină ritmul, din punct de vedere economic, cu rivalele sale - Statele Unite şi China, susține Mario Draghi, fost președinte al Băncii Centrale Europene.
Florin Orban, 18.09.2024, 09:00
În luna septembrie a anului trecut, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, i‑a cerut fostului premier italian Mario Draghi, ex-președinte al Băncii Centrale Europene, să facă propuneri prin care să poată fi revitalizată economia UE, în contextul concurenţei venite din partea Chinei şi SUA.
La un an de la solicitare, mult-așteptatul Raport Draghi a fost dat publicității. La prezentarea documentului, Mario Draghi a subliniat că Uniunea Europeană are nevoie de o politică industrială mult mai coordonată, de adoptarea mai rapidă a deciziilor şi de investiţii masive, dacă vrea să menţină ritmul, din punct de vedere economic, cu rivalele sale – Statele Unite şi China.
În raport, Draghi explică faptul că Uniunea are nevoie de investiţii suplimentare de 750 – 800 miliarde de euro, deci de aproape 5% din PIB al blocului comunitar. Deja statele membre UE au răspuns noilor realităţi, dar eficienţa lor este limitată de lipsa coordonării, se arată în raport.
Nivelurile diferite de subvenţii în statele membre UE afectează piaţa unică europeană, fragmentarea limitează nivelul necesar pentru a concura la nivel global, iar procesul de luare a deciziilor din cadrul UE este complex şi lent. Ritmul de creştere a economiei UE a fost persistent mai lent decât al SUA în ultimele două decenii, iar China vine rapid din urmă. Decalajul este cauzat în principal de productivitatea mai scăzută.
Draghi susține totodată că Uniunea se confruntă și cu efectele preţurilor mai ridicate la energie, după ce nu a mai avut acces la gazul ieftin din Rusia, şi depinde de pieţele externe. Blocul comunitar trebuie să stimuleze inovarea şi să reducă preţurile la energie, în timp ce continuă decarbonizarea, şi trebuie să-şi reducă dependenţa de alte state, în special de China pentru mineralele esenţiale, mai susține autorul raportului.
Comunitatea europeană trebuie totodată să-și concentreze eforturile bugetare pe domenii care să favorizeze creșterea productivității.
Mario Draghi: „De asemenea, bugetul UE – și aceasta este o altă mențiune pe care o avem în raport – tinde să fie neconcentrat, foarte fragmentat. Riscul ca toți acești bani să intre în diferite canale este mare. Deci, un lucru care este de fapt susținut aici este o reformă a bugetului UE pentru a-l concentra mai mult.”
În opinia sa, de exemplu, fondul de coeziune, care ocupă o mare parte din bugetul blocului, ar trebui canalizat către digitalizare, transport, educație și conectivitate.