Cooperare, intrucție și integrare
Structura de integrare a forțelor NATO în România a împlinit 9 ani de existență
Agenția Media a Armatei, 18.09.2024, 11:14
Structura de integrare a forțelor NATO în România a împlinit 9 ani de existență. Înființată în anul 2015 ca răspuns al NATO la schimbările din mediul de securitate și la amenințările venite din est și sud, unitatea este o structură multinațională NATO de comandă și control. Decizia pentru inființarea acestui comandament si a altor cinci pe flancul estic al Alianței a fost luată la summitul din Țara Galilor din septembrie 2014, unde a fost aprobat Planul de Reacție Rapidă care cuprinde o serie de măsuri de apărare colectivă printre care mărirea forțelor de reacție NATO la aproximativ 40.000 de militari și crearea unei forțe de reacție rapidă de aproximativ 5.000 de militari capabilă să intervină în timp foarte scurt în cazul unei crize. În tot acest timp, Structura de integrare a forțelor NATO în România a jucat un rol esențial în îmbunătățirea capacităților de pregătire și de răspuns ale NATO pe flancul estic, asigurând apărarea colectivă a Aliaților noștri și promovând stabilitatea regională.
Pe durata a 18 zile, un detașament aparținând Batalionului 151 Infanterie “Războieni” a participat, alături de celelalte structuri românești dislocate în Bosnia și Herțegovina, la exercițiul multinațional QUICK RESPONSE 24. Au fost angrenate trupe din toate cele 23 de țări ale EUFOR (Forţa Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina) care au primit, temporar, întăriri de la forțele de rezervă austriece, maghiare și române. Prezența continuă a membrilor EUFOR în comunitățile locale le oferă o perspectivă mai bună asupra situației de la fața locului și le dă ocazia să ajute partenerii locali în asigurarea unui mediu stabil și sigur.
“În prima parte a exercițiului am desfășurat instruirea cu toți militarii din națiunile participante, iar în a doua parte militarii au desfășurat tot spectrul de misiuni specifice teatrului de operații Bosnia și Herțegovina. De Ziua Distinșilor Vizitatori, a avut loc un exercițiu complex în care, pe baza unui scenariu fictiv, s-au desfășurat o serie de acțiuni militare”, ne-a declarat locotenent-colonelul Ioan Levărdă, comandantul detașamentului românesc.
Timp de două săptămâni, la Centrul Național de Instruire a subofițerilor și maiștrilor militari din Pitești, sudul României, s-a desfășurat a treia iterație a Cursului de dezvoltare destinat instructorilor, în cooperare cu militari din cadrul Gărzii Naționale a statului Alabama. Această sesiune este parte a pregătirii instructorilor militari asociați care vor desfășura activități de instruire în cadrul modulului de pregătire militară generală cu elevii care se formează în cadrul Centrului Național de Instruire a subofițerilor și maiștrilor militari, în noul an de învățământ. Viitorii instructori asociați au parcurs acest modul sub directa îndrumare a partenerilor americani și a colegilor români, foști absolvenți ai acestui curs. Obiectivul acestor acțiuni este de a implementa acest curs în pregătirea subofițerilor și maiștrilor militari din Armata României, fiind o formă de pregătire care are la bază obiective bazate pe competențele internaționale recunoscute ale instructorilor.
Vă mai informăm că doi studenți militari în anul II la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, de la Constanţa (sud-est) vor petrece un semestru de studiu la Theresan Military Academy din Austria, prin programul Erasmus+. Studenții își vor putea îmbunătăți cunoștințele despre leadershipul militar și vor avea ocazia să vadă cum se pregătesc ofițerii din alte țări la una dintre cele mai vechi academii militare din lume, fondată în 1752.
(Teodora Mazere)