Ajutoare de urgenţă pentru cei afectaţi de inundaţii din judeţul Galaţi
Guvernul acordă ajutoare de urgenţă pentru persoanele afectate de inundaţii din judeţul Galaţi.
Eugen Cojocariu, 14.09.2024, 21:43
Premierul Marcel Ciolacu a dispus sâmbătă Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat să elibereze urgent ajutoare pentru persoanele din judeţul Galaţi, afectate de inundaţiile soldate cu pierderea a 4 vieți omenești. Populaţia care suferă din cauza fenomenelor meteorologice va primi apă şi alimente pentru o perioadă de şapte zile, 50 de locuinţe modulare, 12 grupuri sanitare, paturi şi lenjerii de pat, saci de dormit şi tot ce este necesar pentru cazarea temporară.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că prioritatea este de a salva vieţi omeneşti în zonele puternic afectate de inundaţii din judeţele Galaţi şi Vaslui, el anunţând, totodată, că vor fi amplasate şi tabere provizorii pentru sinistraţi. El a vizitat sâmbătă două localități grav afectate de inundații, Pechea și Slobozia Conachi. Premierul a anunţat că, în cel mai scurt timp, după ce starea vremii se va stabiliza şi apele se vor retrage, se va trece la o evaluare primară a pagubelor, urmând să fie convocată şi o şedinţă de guvern pe acest subiect.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat sâmbătă că se află în permanentă legătură cu cei responsabili să coordoneze intervenţiile în zonele inundate din ţară pentru a se asigura că sinistraţii primesc cât mai rapid asistenţa necesară, adăpost, hrană şi îngrijiri medicale. Inundaţiile severe care au afectat o mare parte din ţară au dus la pierderi de vieţi şi la daune semnificative. Ne confruntăm din nou cu efectele schimbărilor climatice, prezente tot mai des pe întregul continent european, cu consecinţe dramatice asupra oamenilor. Transmit condoleanţe familiilor îndoliate care au pierdut pe cineva drag şi un mesaj de solidaritate cu toţi cei afectaţi de această calamitate, a transmis Iohannis.
Preşedintele PNL, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a mers, sâmbătă, în zonele afectate de inundaţii din judeţul Galaţi, afirmând că sentimentul de solidaritate ne face să devenim o comunitate puternică, nu doar la nivel declarativ. Deasupra politicii interne se află interesul naţional şi grija faţă de semenii aflaţi în dificultate. Suntem alături de grijile şi nevoile compatrioţilor noştri din zonele calamitate, a scris Ciucă.
În urma inundaţiilor, peste 25.000 de gospodării din judeţul Galaţi se confruntă cu întreruperi ale alimentării cu energie electrică, a anunţat sâmbătă ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Aceste întreruperi au fost, în unele cazuri, efectuate la solicitarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a proteja vieţile oamenilor.
Două detaşamente ale Ministerului Apărării Naţionale (MApN), dotate cu bărci de salvare şi camioane, au intervenit, în ultimele 24 de ore, în judeţul Galaţi, în sprijinul populaţiei afectate de inundaţii. De asemenea, MApN asigură transportul cu 10 camioane şi opt trailere a unor materiale din depozitele Rezervelor de Stat din Bucureşti şi Bacău către zonele afectate din judeţul Galaţi. MApN monitorizează permanent situaţia din teritoriu, având forţe şi mijloace de intervenţie pregătite să acţioneze, la cererea autorităţilor, şi în alte zone ale ţării, în situaţia manifestării unor situaţii similare, ca urmare a ploilor abundente prognozate pentru perioada următoare.
Patru tabere cu o capacitate de 200 de persoane fiecare vor fi amenajate în judeţul Galaţi, pentru cetăţenii evacuaţi în urma inundaţiilor, au informat reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. De asemenea, câte două astfel de tabere vor fi amplasate în judeţele Vaslui şi Iaşi, astfel încât oamenii să poată fi evacuaţi preventiv, dacă situaţia o va impune.
Din cauza inundațiilor, traficul rutier a fost oprit pe mai multe drumuri naționale și județene din judeţele Galaţi şi Vaslui.
15 motopompe de mare capacitate au fost relocate în zonele afectate de inundaţii, a informat Administraţia Naţională ‘Apele Române’ (ANAR). Acestea sunt folosite pentru asigurarea scurgerii apelor în zona podurilor şi podeţelor. După caz, vor fi folosite şi pentru scoaterea apelor din gospodării. În mai puţin de 24 de ore s-au produs inundaţii-fulger de peste 150 de litri pe metrul pătrat, judeţul Galaţi, grav afectat din cauza viiturilor puternice produse în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă. Pe alocuri, nivelul apei a ajuns la 1,5 – 2 metri.
Ministerul Sănătăţii a transmis mai multe recomandări pentru populaţie, având în vedere inundaţiile din ţară. Pentru mai multă siguranţă, apa din reţea se poate consuma fiartă şi răcită – apa trebuie lăsată să se răcească singură, fără adăugarea de gheaţă. În cazul în care nu este posibilă fierberea apei, dezinfecţia chimică a apei contaminate este eficientă pentru eliminarea bacteriilor şi a majorităţii viruşilor. Pentru dezinfecţia chimică se folosesc preparate cu clor. În zonele rurale, unde apa se consideră nepotabilă, se recomandă doar consumul de apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de către reprezentanţii autorităţilor publice. Totodată, pentru a evita îmbolnăvirea, se recomandă populaţiei să spele în permanenţă mâinile şi ustensilele de bucătărie, să fie folosită apa clorinată pentru prepararea alimentelor şi pentru spălarea ustensilelor, să prepare laptele şi hrana bebeluşului numai cu apă sigură din punct de vedere microbiologic şi să separe alimentele neprocesate de cele gătite.