Implicațiile războiului din Ucraina
Consecințele pentru România ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei vecine.
Leyla Cheamil, 13.09.2024, 11:20
Şeful statului român, Klaus Iohannis, a convocat, pentru săptămâna viitoare, pe 19 septembrie, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Pe ordinea de zi a şedinţei sunt incluse subiecte referitoare la stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse şi implicaţiile pentru România, dar şi la oportunităţile oferite de noul context geopolitic pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova. În acest sens, este evocată „asigurarea ireversibilităţii parcursului europeanˮ al statului vecin.
Reuniunea Consiliului are loc după ce, în noaptea de sâmbătă spre duminică, mai multe drone de atac ruseşti au violat spaţiul aerian al României, ia, apoi, care s-au îndreptat către Ucraina. Două avioane F-16 au decolat de urgenţă pentru a urmări dronele. Responsabilii români din domeniul apărării au precizat că acestea nu au fost doborâte, pentru că nu erau ostile. Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat pentru Radio România că, în cazul în care teritoriul României va fi atacat, pericolul va fi eliminat.
„Pot să vă spun – şi nu cred că spun un lucru cu un nivel mare de confidenţialitate – în timp real şi noi, şi aliaţii noştri văd ceea ce se întâmplă pe teritoriul naţional. Am văzut drona de când a intrat, am avut în aer F-16 care a urmărit. Dacă ar fi fost elemente de analiză care să ducă la intenţia sau la faptul că drona respectivă intenţiona să lovească, am fi luat măsurile care sunt necesare în astfel de situaţii. Deci nu s-a pus problema ca să existe un element de pericol pe care noi să nu-l putem administra. Deci, dau acest mesaj clar, ca să anulez cumva speculaţiile care s-au făcut, că nu suntem pregătiţiˮ.
Joi, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o discuție la telefon cu omologul ucrainean, Rustem Umerov în care a condamnat atacurile Rusiei împotriva infrastructurii portuare civile a Ucrainei de la Dunăre în proximitatea frontierei cu România şi asupra populaţiei civile ucrainene. Cei doi au mai vorbit despre eforturile României pentru sprijinirea forţelor armate ale Ucrainei și despre coordonarea eficientă a proiectelor de asistenţă multinaţională la care România este parte, cum ar fi Centrul European de Instruire F-16 de la Feteşti, unde piloţii ucraineni să înceapă pregătirea practică pe acest tip de avioane de luptă.
La rândul său, ministrul Umerov a transmis mulţumiri României pentru sprijinul acordat ţării sale încă din prima zi a declanşării războiului rus de agresiune, în plan umanitar, diplomatic, de sprijin al exporturilor de cereale, dar şi în alte domenii importante. Acesta a transmis, totodată, un mesaj de recunoştinţă cu privire la decizia României de a dona Ucrainei un sistem de apărare aeriană Patriot.