Independența Ucrainei, sărbătorită de UE
Data independenței Ucrainei a fost marcată la sediul legislativului european pentru a arăta susținerea de care se bucură țara în războiul de agresiune împotriva ei declanșat de Rusia. De asemenea, Ucraina este ferm susținută de blocul european în parcursul ei de integrare euroatlantică.
Steliu Lambru, 13.09.2024, 09:00
Pe 23 august 2024, Uniunea Europeană a marcat Ziua Panglicii Negre sau Ziua Comemorării Vctimelor Fascismului și Comunismului. Pe 23 august 1939, Hitler și Stalin semnau celebrul pact prin care își împărțeau Europa și care a dus la izbucnirea celui de-al doilea război mondial. Printr-o ironie a istoriei, în noaptea de 23 spre 24 august 1991, Ucraina își redacta declarația de independență de URSS, iar Republica Moldova patru zile mai târziu, pe 27 august.
Independența Ucrainei a fost marcată în 2024 printr-o ceremonie în fața Parlamentului European la Bruxelles. Comisarul european pentru piață internă Thierry Breton a spus, cu această ocazie:
”Uniunea Europeană a susținut Ucraina și poporul ei de la începutul acestui război de agresiune pe toate fronturile, financiar, militar și umanitar. Până acum, susținerea Uniunii Europene pentru Ucraina se cifrează la 114 miliarde euro.
Bineînțeles că Uniunea Europeană va continua să susțină Ucraina, avem un instrument financiar în valoare de 50 de miliarde de euro. Decizia istorică a Uniunii Europene de a începe negocierile de aderare cu Ucraina este o demonstrație a angajamentului blocului european și vom continua să susținem complet Ucraina în acest proces.”
Prezentă la ceremonie, Sophie Wilmès, vicepreședintă a Parlamentului European, a omagiat curajul ucrainenilor și sacrificiul lor în construirea unei noi țări, cu valori europene:
”Ca vicepreședintă nou-aleasă, trebuie să vă spun că sunt încântată că prima mea sarcină este să exprim încă o dată susținerea neschimbată a Parlamentului European pentru Ucraina. Aș dori să dedic această ceremonie celui mai înalt curaj arătat de ucraineni în fiecare zi începând din 2022.
De asemenea, gândurile mele se îndreaptă către toți acei ucraineni, și pe mulți vă văd acum, în multe cazuri femei și copii, care și-au părăsit casele și acum duc o luptă în cadrul bătăliilor noastre zilnice, departe de cei dragi, într-o țară pe care învață s-o înțeleagă. Doresc să le spun tuturor că Parlamentul European va sta cu ei umăr la umăr atât timp cât va fi nevoie.”