Măsuri împotriva traficanţilor
Autoritățile de la București iau măsuri împotriva traficanților.
Leyla Cheamil, 11.09.2024, 11:33
Senatul de la București a adoptat în plen, în unanimitate, o propunere legislativă de modificare a Codului penal care prevede o practică juridică similară pentru traficul de persoane şi proxenetismul realizat prin constrângere. Astfel, proxeneţii ar urma să fie pedepsiţi precum traficanţii de persoane, ca urmare nu vor mai putea să primească închisoare cu suspendare. În prezent, proxeneţii pot scăpa, în unele cazuri, de executarea pedepsei după gratii, dacă, de exemplu, victimele declară că nu au fost forţate să întreţină relaţii sexuale în schimbul unor sume de bani.
Propunerea legislativă a fost iniţiată de deputatul social-democrat Florin Manole şi cel liberal Cristian-Tudor Băcanu. Florin Manole a afirmat că toţi traficanţii de persoane trebuie să meargă la închisoare, fără excepţie. Potrivit expunerii de motive, combaterea traficului de persoane reprezintă o prioritate pentru autorităţile române, ca urmare a impactului negativ asupra persoanelor traficate, a caracterului complex şi transfrontalier al acestui fenomen, a mobilităţii şi flexibilităţii grupărilor organizate, în paralel cu profesionalizarea infractorilor ce folosesc inclusiv noile tehnologii pentru atingerea scopului urmărit.
Deputatul Florin Manole a afirmat că proiectul este necesar pentru că actualul Cod penal actual generează confuzie între trafic de persoane şi proxenetism în forma sa agravată, realizată prin constrângere. Acesta a adăugat că nu există în practică nicio diferenţă între cele două fapte, întrucât ambele se realizează prin constrângere, ambele reprezintă aceeaşi gravă atingere a drepturilor şi integrităţii victimelor.
„În funcţie de încadrare, vinovaţii pot fi traşi la răspundere mai mult sau mai puţin aspru. Răspunderea trebuie să fie la fel de dură în ambele situaţiiˮ, a punctat deputatul social-democrat.
Toate grupurile parlamentare au susţinut iniţiativa. Propunerea legislativă adoptată de Senat va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. La rândul său, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat că asistenţa juridică devine gratuită pentru victimele mai multor infracţiuni, printre care se numără hărţuirea sexuală, pornografia infantilă, tortură, sclavie.
Pe de altă parte, tabelul substanţelor psihoactive interzise în România a fost reactualizat recent. Pe lista stupefiantelor au mai fost adăugate 14 denumiri noi. Dintre acestea, 13 intră în categoria drogurilor de mare risc, iar unul – în categoria celor de risc. Specialiştii în domeniu au constatat că ultimele substanţe psihotrope lansate pe piaţă dau dependenţă chiar după prima folosire şi le recomandă părinţilor să fie foarte atenţi la comportamentul tinerilor. Campanii de prevenire a consumului de droguri şi de consiliere vor fi lansate în şcoli în perioada următoare.