Decizii ale Curții de Justiție a UE privind practicile Google și Apple
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a pronunțat, marți, două hotărâri separate prin care Google și Apple trebuie să plătească 15 miliarde de euro.
Lica Manolache, 10.09.2024, 23:48
O primă hotărâre a CJUE confirmă amenda de 2,4 miliarde de euro aplicată Google pentru că abuz de poziție dominantă.
Astfel, în 2017, Comisia a constatat că Google a privilegiat, pe pagina sa de rezultate de căutare generală, rezultatele propriului serviciu de comparare a produselor în raport cu cele ale serviciilor concurente de comparare a produselor. Situația a fost întâlnită 13 țări din Spațiul Economic European (SEE).
Mai exact, motorul de căutare Google a plasat rezultatele serviciului său de comparare a produselor pe prima poziție și le-a evidențiat în „casete”, însoțite de informații vizuale și textuale atractive. În schimb, rezultatele serviciilor concurente de comparare a produselor apăreau doar ca rezultate generice (sub forma de linkuri albastre) și, spre deosebire de cele ale Google, erau susceptibile de a fi retrogradate de algoritmii de ajustare în paginile generale de rezultate.
Cum a motivat CJUE hotărârea
Google și compania Alphabet au contestat decizia la Tribunalul UE, dar acesta a confirmat amenda Comisiei. În schimb, Tribunalul a considerat că nu s-a stabilit că practica societăţii Google a avut efecte anticoncurenţiale.
A urmat recursul depus de cele două companii la CJUE care a confirmat atât amenda, cât și decizia Comisiei.
”(…)Sunt interzise comportamentele întreprinderilor aflate în poziție dominantă care restrâng concurența bazată pe merite și sunt astfel susceptibile să cauzeze un prejudiciu întreprinderilor individuale și consumatorilor. Aceste comportamente le includ pe cele care împiedică, prin alte mijloace decât concurența bazată pe merite, menținerea sau dezvoltarea concurenței pe o piață pe care gradul de concurență este deja redus, tocmai din cauza prezenței uneia sau mai multor întreprinderi aflate în poziție dominantă”, se arată în comunicatul transmis marți de către Curtea de Justiție a UE.
Instituția mai precizează că hotărârea este definitivă, și că legislația UE nu incriminează existența unei poziții dominante, ci exploatarea abuzivă a acesteia.
Irlanda trebuie să recupereze 13 miliarde euro de la Apple
Tot marți, Curtea de Justiţie a UE a anulat hotărârea Tribunalului UE privind soluţiile fiscale anticipate adoptate de Irlanda în favoarea Apple şi a confirmat decizia Comisiei Europene din 2016 referitoare la faptul că Irlanda a acordat Apple un ajutor ilegal pe care acest stat este obligat să îl recupereze. Irlanda ar fi acordat Apple avantaje fiscale ilegale în valoare de 13 miliarde de euro, potrivit estimărilor Executivului european.
În urmă cu opt ani, Comisia Europeană a decis că societăţile din grupul Apple au beneficiat de avantaje fiscale care constituie un ajutor de stat acordat de Irlanda, în perioada 1991-2014. Acest ajutor privea tratamentul fiscal al profitului generat de activităţi ale Apple în afara Statelor Unite. În 2020, Tribunalul a anulat decizia adoptată de Comisie, deoarece a constat că aceasta nu stabilise în mod suficient existenţa unui avantaj selectiv în favoarea respectivelor societăţi. În recurs, CJUE a decis anularea în favoarea deciziei Comisiei.
La fel ca în cazul amenzii primite de Google, hotărârea este definitivă şi nu poate fi contestată.