Jurnal românesc – 10.09.2024
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat rezultatele selecției studenților din statele din afara spațiului Uniunii Europene care vor beneficia de burse oferite de statul român.
Leyla Cheamil, 10.09.2024, 11:38
Consulul general al României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu, a primit, recent, la sediul oficiului consular, vizita delegației ucrainene din cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Potrivit BucPress, în cadrul intâlnirii, șeful oficiului a subliniat obiectivele României în calitate de membră a Comitetului Executiv Comun al programului de specialitate promovat de ONU, contribuția agențiilor organizației pentru reconstrucția Ucrainei fiind foarte necesară.
Oaspeții au transmis autorităților române mulțumiri pentru susținere și expertiză, arătând că întâlnirea precede vizita de studiu pe care o efectuează în România în perioada 8-14 septembrie 2024 cu tema ,,Studiul abordărilor și practicilor inovatoare ale asistenței sociale în România pentru adaptarea și implementarea acestora în Ucrainaˮ. După întrevedere, consulul general și membrii delegației s-au deplasat la sediul Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești Cernăuți, unde au asistat la un spectacol artistic.
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat rezultatele selecției studenților din statele din afara spațiului Uniunii Europene care vor beneficia de burse oferite de statul român, prin intermediul MAE, pentru studii începând cu anul universitar 2024-2025. În acest an, ministerul a primit un număr fără precedent de solicitări – peste 80.000, de la candidați din 160 de țări, de pe cinci continente, aspect care evidențiază interesul tot mai mare, la nivel global, al studenților pentru oportunitățile educaționale oferite de universitățile din România. 500 de beneficiari ai burselor vor studia în centre universitare de prestigiu din toată țara, printre care în Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Sibiu, Timișoara.
Aceștia se vor pregăti într-o gamă largă de domenii, precum relații internaționale, inginerie, tehnologia informației, agronomie, drept, artele spectacolului, filologie, economie, administrarea afacerilor și științe ale educației. În acord cu obiectivele, interesele și prioritățile de politică externă ale României, MAE este angajat într-un demers constant de consolidare a instrumentului de acordare de burse pentru studenții străini din afara spațiului Uniunii Europene, care are ca scop atât dezvoltarea și aprofundarea pe termen lung a relațiilor bilaterale cu statele de proveniență a studenților, cât și promovarea mai eficientă a instituțiilor de învățământ superior românești la nivel mondial.
Până pe 29 septembrie, Capela Reconcilierii din Berlin și Ambasada României în Germania găzduiesc o serie de evenimente intitulate „Dincolo de zid. Rezistență. Rezonanțăˮ. Scopul proiectului este acela de a crea un dialog deschis între artiștii români care abordează în lucrările lor memoria epocii comuniste din România și publicul german. Personalități cunoscute din Germania și România, martori ai schimbărilor politice de acum 35 de ani, sunt invitați să discute despre semnificația acestor repere în istoria europeană. ICR notează că, în contextul sărbătoririi a 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului și a revoluției din România din decembrie 1989, această inițiativă subliniază importanța comemorării și reflectării comune asupra acestor evenimente istorice.
În urmă cu 35 de ani, două evenimente semnificative au marcat istoria lumii: căderea Zidului Berlinului la 9 noiembrie 1989 și revoluția sângeroasă din România în luna decembrie a aceluiași an. Aceste repere au marcat sfârșitul regimului comunist și începutul unei noi ere de libertate și democrație în Europa. Unul dintre evenimente îl reprezintă expoziția „Oameni. Putere. Româniaˮ a artistului fotograf Cornel Brad, o invitație la reflecție asupra modului în care istoria a influențat identitatea colectivă a poporului român. Expoziția poate fi vizitată la Capela Reconcilierii.
ICR Lisabona sprijină expoziția TRIUNFO, expoziția personală a sculptorului Virgil Scripcariu. Aceasta se desfășoară în perioada 1 septembrie 2024 – 1 aprilie 2025, în spațiul sitului Mosteiro da Batalha. ICR notează că artistul propune o explorare vizual semantică a veșnicei tensiuni dintre bine și rău, cu nuanțe ideatice subtile și personaje simbolice. Sculptura figurativă și instalația de obiect sunt mijloacele de expresie care generează mesaje clare și totodată deschise, profund poetice. Virgil Scripcariu este licențiat în arte plastice în anul 2003, la clasa maestrului Vasile Gorduz. Din 2004 participă la expoziții de grup în România și în străinătate, realizează expoziții personale și amplasează lucrări în spațiul public.