Forme ale diplomației la nivel înalt: o analiză a inițiativelor regionale
În revista academică Romanian Journal of European Affairs, editată și publicată de Institutul European din România, cei interesați pot parcurge o analiză a diplomației la nivel înalt, specifice Europei Centrale și de Sud-Est.
09.09.2024, 11:06
În revista academică Romanian Journal of European Affairs, editată și publicată de Institutul European din România, cei interesați pot parcurge o analiză a diplomației la nivel înalt, specifice Europei Centrale și de Sud-Est. Autorul articolului, Jędrzej Błaszczak, este analist al Centrului de Cercetare al Inițiativei celor Trei Mări, la Institutul de Studii Politice al Academiei Poloneze de Științe.
Cercetarea urmărește să identifice elementele care stau la baza diplomației summitului în cadrul formatelor regionale informale, ca forme de cooperare frecvent întâlnite în Europa Centrală și de Sud-Est. Reuniunile la nivel înalt sunt tratate ca parte integrantă a procesului diplomatic. Cele trei exemple alese pentru a fi discutate sunt: Grupul Vişegrad (V4), înfiinţat în 1991, Formatul Bucureşti 9 (B9) și Inițiativa celor Trei Mări (3SI), ultimele lansate în 2015. Perioada de timp analizată este cuprinsă între 2015 și 2023. În secțiunea de concluzii a articolului se confirmă, printre altele, că statul care inițiază o anumită întâlnire este și cel care decide asupra ordinii de zi.
Vă invităm să parcurgeți textul complet al articolul, disponibil în limba engleză, aici.
Mihaela-Adriana Pădureanu,
Expert, Compartimentul Studii – Institutul European din România