Comisia a semnat Convenția-cadru a Consiliului Europei privind inteligența artificială
Comisia Europeană a semnat recent Convenţia-Cadru a Consiliului Europei cu privire la Inteligenţa Artificială şi Drepturile Omului, Democraţie şi Statul de Drept. Convenţia respectă legislaţia europeană în domeniul Inteligenţei Artificiale şi introduce concepte şi măsuri de siguranţă şi întărire a încrederii în aceste sisteme.
Laurențiu Văduva, 09.09.2024, 10:57
Această convenție-cadru este primul instrument internațional obligatoriu din punct de vedere juridic privind Inteligența Artificială. Este pe deplin compatibilă cu legislația comunitară şi mai ales cu Actul Uniunii Europene privind Inteligenţa Artificială, care este primul regulament cuprinzător din lume pe această temă.
Reprezentată de Comisie și cu sprijinul statelor membre, Uniunea Europeană a participat foarte activ la negocierea acestei Convenții, care include o serie de concepte cheie ale Actului European pentru Inteligenţa Artificială. Amintim câteva:
– un accent pe IA centrată pe om, în concordanță cu drepturile omului, democrația și statul de drept;
– o abordare bazată pe risc;
– principii cheie pentru o Inteligenţă Artificială de încredere, cum ar fi transparenţa, siguranţa, guvernanţa şi protecţia datelor;
– transparență pentru conținutul generat de Inteligenţa artificială şi în interacțiunile cu sistemele de Inteligenţă Artificială;
– documentare consolidată, responsabilitate și remedii în caz de necesitate;
– sprijin pentru inovația sigură prin sandbox-uri de reglementare;
– obligații de management al riscului ;
– obligații de documentare ;
– mecanisme de supraveghere ale activităților Inteligenţei Artificiale.
Principiile și obligațiile prevăzute în Convenție se vor aplica activităților întreprinse de autoritățile publice sau de actori privați care acționează în numele acestora. Actorii din sectorul privat trebuie să se alinieze şi ei obiectivelor Convenției.
Această Convenție include scutiri pentru cercetare și dezvoltare, precum și pentru securitatea națională. Pot adera la ea toate statele lumii.
În Uniunea Europeană, Convenția-cadru a Consiliului Europei privind Inteligența Artificială și Drepturile Omului, democrația și statul de drept va fi pusă în aplicare prin intermediul Actului European privind Inteligenţa Artificială, care conține în general norme pe deplin armonizate pentru introducerea pe piață, punerea în funcțiune și utilizarea sistemelor AI, completate de alte legi relevante ale Uniunii, după caz.
Această semnătură exprimă intenția Uniunii Europene de a deveni parte la Convenție. În continuare, Comisia Europeană va pregăti o propunere de decizie a Consiliului de validare a Convenției. Parlamentul European ar trebui, de asemenea, să își dea acordul.