România şi piaţa hotelieră
România se află încă sub standardele globale pe piaţa hotelieră de lux, conform celei mai recente ediţii a raportului "Romania Hotel Market".
Eugen Cojocariu, 12.09.2024, 12:00
România se află încă sub standardele globale pe piaţa hotelieră de lux, conform celei mai recente ediţii a raportului „Romania Hotel Market”. Industria mondială a turismului de lux va atinge valoarea de 2,3 bilioane de dolari până în 2030, timp în care România se află în urma standardelor globale, cu o pondere mult mai mică de facilităţi high-end. Totuşi, în acest an, sunt aşteptate să fie livrate pe plan local 13 proiecte hoteliere importante, inclusiv cinci hoteluri de 5 stele şi şase hoteluri de 4 stele. Mai mult, România atrage atenţia unor operatori de hoteluri de lux, care sunt aşteptaţi să intre pe piaţă în următorii 5 ani, arată raportul citat. Afluxul de branduri hoteliere de calibru este de aşteptat să ridice standardele industriei ospitalităţii din România şi să atragă mai mulţi turişti internaţionali. În plus, este foarte probabil ca acest upgrade, în ceea ce priveşte calitatea facilităţilor de cazare din România, să încurajeze investiţiile.
Cât priveşte gradul de ocupare din hotelurile din România, datele Băncii Naţionale a României relevă faptul că, la jumătate lui 2024, acesta a fost de 25% pentru toate tipurile de cazare, respectiv de 33% pentru hoteluri. De asemenea, atât în privinţa gradului de ocupare, cât şi a veniturilor, hotelurile moderne performează peste medie, înregistrând o pondere de aproape 60% din rezervări şi un RevPAR (venit pe cameră disponibilă) de 53 de euro, la nivel naţional. În Bucureşti, hotelurile au un grad de ocupare de 67% şi un RevPAR de 69 de euro.
Cererea pe piaţa hotelieră din Bucureşti a consemnat o creştere de 3% în prima jumătatea a acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023, dar cu toate acestea nu a reuşit să recupereze complet scăderile din pandemie, arată datele unei companii de consultanţă imobiliară. În perspectivă, se preconizează că numărul înnoptărilor în unităţi de cazare din Bucureşti îşi va reveni complet până în 2025 şi va depăşi cu 3% nivelul din 2019. Această creştere va fi determinată în primul rând de creşterea înnoptărilor turiştilor români.
În acelaşi timp, piaţa hotelieră din capitalele Europei Centrale şi de Est, CEE-6 (Bucureşti, Varşovia, Praga, Bratislava, Budapesta şi Sofia) a înregistrat în prima jumătate a anului 2024 o creştere a cererii de sub 1% faţă de prima jumătate a anului 2019, în timp ce oferta de noi spaţii hoteliere a crescut cu aproape 8% în aceeaşi perioadă.
În schimb, între 2024 şi 2026, Bucureştiul va înregistra cea mai mare creştere a ofertei de noi spaţii hoteliere dintre capitalele din CEE-6, cu un avans de aproximativ 6%, ceea ce înseamnă că vor fi livrate încă 2.400 de camere, rată care depăşeşte creşterea medie a CEE-6, de puţin peste 3%, arată analiza citată. Potrivit acesteia, mai multe branduri noi vor intra pe piaţa din Bucureşti. În plus, jucătorii existenţi vor reintroduce pe piaţă în următorii ani camere renovate.