Războiul, atunci și acum
Bombele cad peste case, omorând civili, tineri și bătrâni, copii și părinții lor. Oamenii aleargă să se ascundă, să scape cu viață. Alții se pregătesc să intervină, să îi salveze pe cei prinși sub dărâmături. În jur, clădirile sunt prăbușite sau atârnă în aer, rupte de explozii.
Marius Tiţa, 08.09.2024, 11:27
Bombele cad peste case, omorând civili, tineri și bătrâni, copii și părinții lor. Oamenii aleargă să se ascundă, să scape cu viață. Alții se pregătesc să intervină, să îi salveze pe cei prinși sub dărâmături. În jur, clădirile sunt prăbușite sau atârnă în aer, rupte de explozii. Teribila descriere este valabilă și după 85 de ani. Așa a fost în septembrie 1939, când a început Al Doilea Război Mondial, așa este și acum, în Ucraina, la doi ani după ce Rusia a atacat Ucraina. La 1 septembrie 1939, Germania lui Hitler a atacat Polonia, a invadat-o cu trupe și a bombardat-o, cum a făcut Rusia cu Ucraina, la 24 februarie 2022. Unii istorici consideră că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a început în 2014, când Moscova a luat pur și simplu Crimeea de la Ucraina, fără vreo reacție semnificativă a Occidentului democrat.
La fel, în 1938, Hitler dezmembrase Cehoslovacia, după ce premierii francez și britanic își dăduseră acordul pentru asta, la Munchen. În 2022, Moscova invoca problema etnicilor ruși din Ucraina. În 1938, Hitler se folosise de etnicii germani din Cehoslovacia pentru a distruge această țară. Pasul următor, făcut de tandemul Hitler-Stalin, i-a găsit pe occidentali mai pregătiți. Ideea atacării Poloniei și împărțirea ei pur și simplu între Moscova și Berlin a fost anunțată ca un motiv de război, chiar dacă reacția militară a Franței și a Marii Britanii a întârziat catastrofal de mult. Prinsă ca într-un clește de atacul german și de cel sovietic, Polonia luptă eroic dar nu are nicio șansă. Cu o săptămână înainte de începerea războiului, cele două dictaturi ideologice ce ar fi trebuit să fie opuse, își împărțiseră sferele de interes și promiseseră să nu se agreseze. Franța și Marea Britanie se țin de cuvânt, de această dată, și declară război Germaniei, spre surpriza lui Hitler, care se obișnuise ca democrațiile vestice să nu îl deranjeze în pornirile lui belicoase. Deși a întârziat, implicarea militară a celor doi garanți ai democrației și libertății a dat peste cap planurile agresorilor. Așa a fost acum 85 de ani.
În prezent, în lumina unor aproximative asemănări, democrațiile care participă la viața internațională a omenirii pe baza legi și păcii, sprijină efortul militar al Ucrainei cu multă reticență și reținere. Deși a început războiul în co-beligeranță cu agresorul german, Uniunea Sovietică s-a trezit și ea atacată, în 1941. Intrând în ecuația celor care luptau cu Hitler, Moscova primește un ajutor material substanțial din America. În banii de astăzi, ar fi cam 180 de miliarde de dolari. Printre altele, este vorba 14 mii de avioane, 13 mii de tancuri, 400 de mii de celebrele jeepuri, milioane de tone de alimente și petrol. Totul cu aprobarea unei legi, adoptată democratic la Washington. Ajutorul a durat până în ultima zi a războiului, care s-a întâmplat să fie 2 septembrie 1945. Astfel, putem spune că Al Doilea Război Mondial a durat 6 ani și o zi. La final, Moscova nu se afla în tabăra învinșilor, alături de Germania împreună cu care începuse războiul. Din 1941, lupta împotriva lor, eroic, cu pierderi uriașe, dar de partea binelui, care a ieșit învingător. 85 de ani mai târziu, un urmaș al lui Stalin, din același bolșevic partid cu el, bombardează un stat independent, pe care l-a invadat cu armata sa. Sunt foarte multe detalii care pot fi evocate și atunci, și acum. Inclusiv faptul că multe dintre ele nu păreau a anunța intențiile hegemoniste și genocidare ale lui Hitler ce au dus la șase ani de război, care a răvășit întreaga planetă.