Abatoarele mobile – o necesitate pentru fermierii din UE
Abatoarele mobile trebuie să devină o realitate, pentru că, este clar, fermierul trebuie să aibă posibilitatea să-și valorifice propria producție și, de asemenea, și sacrificarea la poarta fermei, este de părere europarlamentarul român Daniel Buda.
Robina Cornaciu, 03.09.2024, 09:00
În fiecare an, miliarde de animale vii sunt transportate pe cale rutieră, maritimă, feroviară sau aeriană în interiorul UE și înspre/dinspre UE, din diverse motive, cum ar fi pentru reproducere, pentru îngrășare sau pentru sacrificare.
UE a adoptat acte legislative privind protecția animalelor în timpul transportului. Deficiențele detectate de Comisia Europeană și de unele studii științifice au arătat că standardele actuale privind bunăstarea animalelor nu sunt respectate întotdeauna și că au apărut semne de întrebare cu privire la caracterul adecvat al acestora.
O soluție pentru ca fermierii să își valorifice animalele ar fi abatoarele mobile și găsirea de modalități de sacrificare la poarta fermei, a declarant în cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamenul European, europarlamentarul român, Daniel Buda.
“Am avut o comisie de anchetă privind transportul animalelor în Parlamentul European și mereu ne-am întrebat și am discutat cu colegii care sunt măsurile care ar putea să fi fost luate pentru a preveni pe de-o parte transportul animalelor pe distanțe lungi și în același timp, sigur, să oferim posibilitatea fermierilor să-și valorifice propriile animale. Această propunere a Comisiei vine în întâmpinarea a fermierilor pe de-o parte, pe de-altă parte, sigur, se contribuie sub foarte multe aspecte, inclusiv la ceea ce înseamnă combaterea schimbărilor climatice, pentru că discutăm de transportul animalelor vii pe distanțe foarte lungi.
În România, de exemplu, din nefericire, nu avem abatoarele foarte bine dispersate pe teritoriul României și, de altfel, nici în Germania, de când am studiat, la momentul respectiv, nu erau foarte bine dispersate abatoarele. De aceea, aceste abatoare mobile, este important că ele pot să fie utilizate.
Și aici rog Comisia Europeană, însă, să se asigure că statele membre implementează această legislație pentru că atunci, cu ocazia audierii în cadrul Comisiei de Anchetă Privind Transportul Animalelor, de foarte multe ori se spunea că nu toate statele membre ar fi deschise și dispuse la o astfel de abordare. Abatoarele mobile trebuie să devină o realitate, pentru că, este clar, fermierul trebuie să aibă posibilitatea să-și valorifice propria producție și, de asemenea, și sacrificarea la poarta fermei.
Comisia Europeană ar trebui să propună statelor membre, inclusiv, să finanțeze astfel de puncte de sacrificare la poarta fermei, pentru că ele, până la urmă, contribuie la ceea ce noi tot discutăm aici, și anume, lanțul scurt de aprovizionare.
Pentru că, în momentul în care se sacrifică la poarta fermei acele animale sau în abatoarele mobile, atunci, mult mai repede putem să ducem aceste produse în lanțul scurt de aprovizionare și, în același timp, trebuie să facem încă un pas, și aici Comisia trebuie să fie atentă la aceste aspecte, inclusiv crearea unor capacități de procesare sau de mică procesare la nivelul fermei, astfel încât să putem discuta de acea tranșare pe piese și să putem să valorificăm aceste produse mai departe, pentru că simpla abatorizare unui animal nu este suficientă, ea trebuie să fie mai departe tranșată, preparată.
Dar, una peste alta, iată că avem din partea Comisiei Europene și lucruri foarte bune pe care ni le propunem și salutăm aceste aspecte.”