La Chișinău, de Ziua Limbii Române
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a efectuat o vizită oficială la Chişinău, în Republica Moldova, în ziua în care cele două state au sărbătorit Ziua Limbii Române.
Sorin Iordan, 02.09.2024, 12:15
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a mers în weekend la Chişinău, în Republica Moldova, pentru a se întâlni cu omologul moldovean Maia Sandu, chiar în ziua în care pe cele două maluri ale Prutului s-a sărbătorit Ziua Limbii Române.
Cei doi oficiali au depus câte un buchet de flori la bustul poetului Mihai Eminescu din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi au făcut o baie de mulţime. Maia Sandu a declarat că vizita preşedintelui României, la Chişinău, de Ziua Limbii Române, limba care uneşte cele două state, este una simbolică şi a subliniat sprijinul constant venit din partea României în domeniile energetic, economic, cultural şi educaţional.
Maia Sandu: „Legăturile dintre Republica Moldova şi România au fost întotdeauna trainice, însă astăzi, Chişinăul şi Bucureştiul se bucură de cea mai puternică şi profundă relaţie din istoria noastră. Suntem recunoscători României pentru sprijinul acordat în consolidarea rezilienţei Republicii Moldova. Lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană în iunie curent nu ar fi fost posibilă fără sprijinul constant şi deplin al României.”
La rândul său, preşedintele Iohannis a subliniat importanţa limbii române şi a grafiei latine, ca elemente esenţiale ale identităţii şi culturii şi a amintit că româna este limbă oficială a Uniunii Europene. El a reiterat sprijinul României pentru securitatea Republicii Moldova şi pentru parcursul european al acesteia.
Klaus Iohannis: „Gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău a devenit pe deplin funcţional în octombrie 2021 şi a consolidat securitatea energetică a Republicii Moldova. Totodată, avem o cooperare solidă pentru dezvoltarea infrastructurii de transport a energiei electrice, un exemplu concret în acest sens fiind construirea interconexiunii Suceava-Bălţi. România este de mai mulţi ani primul partener comercial al Republicii Moldova. Angajamentul strategic al României pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova va rămâne de nezdruncinat şi asta pe termen lung.”
Preşedintele român i-a îndemnat pe cetăţenii moldoveni să opteze pentru continuitatea parcursului european la referendumul din acestă toamnă privind integrarea în Uniunea Europeană şi a lansat un apel către toţi partenerii internaţionali să-i ofere Chişinăului sprijin consistent pe calea europeană.
Iohannis şi Sandu au parafat şi o Declaraţie comună cu privire la cooperarea bilaterală pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova. Documentul a fost semnat „pornind de la caracterul special al relaţiilor bilaterale, bazate pe comunitatea de limbă, cultură şi istorie” şi prevede, printre altele, că România îşi asumă obiectivul de pregăti Republica Moldova pentru aderare în anul 2030 şi de a îi consolida potenţialul de apărare în faţa ameninţărilor hibride, a dezinformării, subminării proceselor democratice şi a statului de drept.