Jurnal românesc – 29.08.2024
Premierul Marcel Ciolacu i-a îndemnat pe studenţi să nu plece din România.
Sorin Iordan, 29.08.2024, 11:15
El le-a transmis, miercuri, în deschiderea celei de-a patra ediţii a Forumului Studenţilor Români de Pretutindeni, că economia românească s-a dezvoltat între timp, iar salariile pentru profesionişti rivalizează cu cele din ţările avansate. Specialiştii sunt extrem de apreciaţi şi căutaţi, iar mediul privat autohton sau mari corporaţii internaţionale dau o adevărată bătălie pentru a-i avea alături, a spus prim-ministrul, care a subliniat că Executivul a investit un miliard de euro pentru susţinerea învăţământului tehnologic.
Marcel Ciolacu i-a felicitat pe membrii Ligii Studenţilor Români din Străinătate pentru curajul şi eforturile depuse pentru a se pregăti profesional departe de casă şi i-a provocat ca la finalul stagiilor lor să revin în ţară şi să aplice tot ce au învăţat.
„În România de astăzi vă puteţi dezvolta profesional mai mult decât au avut şansa generaţiile trecute. În România de astăzi, salariile voastre sunt la un nivel comparabil cu cele de acolo, costurile vieţii, însă, sunt mai mici acasă”, a spus premierul. El a precizat că administraţia de la Bucureşti poate elabora un model de susţinere a tinerilor care se întorc, după cel al ţărilor cu o diasporă numeroasă care au luat, deja, măsuri pentru a-şi aduce înapoi cetăţenii, unde fiecare cetăţean care s-a repatriat a fost scutit, timp de 10 ani, de impozite pentru banii aduşi înapoi.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a reluat apelul la cetăţenii români de a-şi reînnoi vizele de tip B1 sau B2 pentru Statele Unite ale Americii sau de a aplica pentru vize. El a precizat că, în prezent, administraţia de la Bucureşti derulează campania „Calificăm România”, care vizează scutirea de la obţinerea de vize pentru călătoriile în SUA, iar demersul românilor este util pentru acceptarea României în programul „Visa Waiver”.
Data limită până la care se mai pot depune dosarele pentru obţinerea sau reînnoirea de vize este 30 septembrie. După aceasta dată, Departamentul de Stat de la Washington va începe procesul de evaluare a ratelor de refuz pentru toate statele deja incluse în „Visa Waiver” sau în curs de aderare, între care şi România, iar această evaluare este ultimul criteriu tehnic pentru ca românii să poată călători peste ocean fără viză.
Rata de refuz a acordării vizelor trebuie, însă, să fie sub 3%. Recent, susrse guvernamentale au transmis că administraţia americană ar urma să anunţe, la 15 octombrie, o decizie privind ridicarea vizelor pentru români, care s-ar aplica începând din 2025.
Înotătorul român Avram Iancu a pornit, la 28 august, într-o cursă-eveniment de dublă traversare a Canalului Mânecii. Alături de acesta au fost desemnaţi doi observatori oficiali, din partea organizatorilor Channel Swimming & Pilot Federation, care monitorizează demersul pentru a înainta documentaţia necesară ratificării acestuia. Cursa, care va dura 36 de ore, a fost reuşită de-a lungul timpului de doar 37 de înotători.
Înainte de a porni, bibliotecarul din Petroşani a declarat că îşi doreşte să dedice această încercare celui al cărui nume îl poartă, eroului naţional al românilor Avram Iancu, în condiţiile în care 2024 se împlinesc 200 de ani de la naşterea acestuia. De asemenea, anul acesta sportivul marchează 10 ani de carieră. Avram Iancu a traversat pentru prima oară înot Canalul Mânecii în 2016.
Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău are loc între 28 august și 1 septembrie la centrul Mediacor din cadrul Universității de Stat Moldova. Pentru al treilea an consecutiv, evenimentul se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președinţilor României şi Republicii Moldova, Klaus Iohannis, respectiv, Maia Sandu. La manifestare sunt prezente edituri importante de pe ambele maluri ale Prutului cu carte exclusiv în limba română. Printre invitaţi se numără Radu Paraschivescu, Cristian Tudor Popescu, Ioana Pârvulescu, Ionela Hadârcă, Radu Aldulescu, Cristian Preda, Mihaela Noroc, Liviu Stănescu, Bogdan Răileanu, Svetlana Cârstean, Emil Hossu Longin, Ioan-Aurel Pop sau Varujan Vosganian. În cadrul salonului au loc lansări și prezentări de carte, precum şi conferinţe cu teme culturale diverse. Calendarul integral al evenimentelor este disponibil pe site-ul bookfest.ro și pe pagina oficială de Facebook a Salonului Internațional de Carte Bookfest. Intrarea publicului este liberă.