Jurnal românesc – 27.08.2024
Ministerul Afacerilor Externe trasmite că, la 30 august, organizează o nouă ediţie a Zilei Porţilor Deschise pentru a marca Ziua Diplomaţiei Române şi contribuţia corpului diplomatic şi consular la dezvoltarea României şi la promovarea intereselor statului român în străinătate.
Sorin Iordan, 27.08.2024, 11:00
Cu această ocazie, publicul va avea prilejul să se familiarizeze cu istoria instituţiei şi să vizualizeze elementele expoziţionale amplasate în holul de la intrarea în sediul central al ministerului şi în Sala „Grigore Gafencu”, între care documente şi obiecte diplomatice de arhivă, o expoziţie dedicată costumului diplomatic, o secţiune dedicată aniversării NATO şi o secţiune dedicată Concursului Internaţional „George Enescu” în Arhivele Diplomatice.
De asemenea, vor fi amenajate secţiuni care oglindesc modul de desfăşurare a evenimentelor specifice activităţii diplomatice, precum primiri ale oficialilor străini, consultări politice, mese de lucru, negocieri sau semnări de documente. Vizitatorii vor avea acces şi în sediul Centrului de instruire pentru personalul consular, unde le vor fi prezentate serviciile şi procedurile consulare derulate la nivelul unei misiuni diplomatice şi ale unui oficiu consular. Intrarea se va face pe bază de programare, iar detalii se găsesc pe site-ul mae.ro.
Platforma financiară Revolut anunţă că a depăşit pragul de 4 milioane de clienţi retail în România, statul care reprezintă cea mai importantă piaţă a sa din Uniunea Europeană, după numărul de utilizatori activi, şi a doua cea mai mare la nivel global, după Marea Britanie. În prezent, Revolut deserveşte peste 45 de milioane de clienţi în întreaga lume. Conform companiei, baza de clienţi din România s-a dublat în ultimele 24 de luni, în condiţiile în care, în iulie 2022, numărul acestora era de 2 milioane. Banca digitală arată că, în ultimele 7 luni, a procesat, în medie, 103 milioane de tranzacţii pentru clienţii de pe piaţa locală, iar o treime dintre acestea au reprezentat plăţi cu cardul. Revolut este una dintre aplicaţiile mobile de online-banking folosite de românii plecaţi în străinătate pentru a trimite bani în ţară. Conform celor mai recente date, românii din diaspora au trimis în ţară o sumă record de 6,5 miliarde de euro, în 2023, cuantum echivalent cu 2% din Produsul Intern Brut şi cu doar 1,2% mai mic decât valoarea totală a investițiilor străine directe atrase de România anul trecut.
Copiii români din diaspora aflaţi în vacanţă în România sunt aşteptaţi la un atelier de călătorie şi însemnări despre locurile vizitate, organizat de Bastionul Măcelarilor din municipiul Baia Mare. În cadrul manifestării, tinerii vor învăţa despre ce poate face un carnet de călătorie, cu text şi desen, de ce este util şi important un asemenea carnet, ce tehnici se pot folosi şi la ce anume ar trebui să fie atenţi în cursul unei călătorii. Copiii fac exerciţii de acomodare şi apoi trec la explorarea propriu-zisă a expoziţiilor şi spaţiilor de la Bastionul Măcelarilor şi de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş. Situat în zona veche a municipiului Baia Mare, Bastionul Măcelarilor este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice locale. Muzeografii de aici sunt implicaţi, anual, în tabere şi ateliere educative destinate elevilor şi studenţilor dornici să descopere Maramureşul. Atelierul de călătorie a început la 27 august şi se va încheia pe 30 august.
Expoziţia foto-documentară „Eroism şi credinţă: Memoriale ale neamului românesc” va fi deschisă în Spania, la Castellon de la Plana, în luna octombrie. Manifestarea, organizată de Institutul Hispano Român şi finanţată de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, urmăreşte promovarea istoriei şi a patrimoniului cultural românesc prin punerea în valoare a Mausoleelor Eroilor de la Mărăşeşti, Focşani, Mărăşti şi Soveja, ridicate între anii 1923-1940. Expoziţia va cuprinde 20 de panouri dedicate memorialelor din Judeţul Vrancea şi eroilor care au contribuit la victoria Armatei Române în luptele din iulie-august 1917 din timpul Primului Război Mondial. Organizatorul transmite că evenimentul este o oportunitate de a reafirma legăturile culturale şi istorice ale comunităţii româneşti din Spania cu patria mamă, prin aducerea în prim-plan a simbolurilor naţionale şi a eroilor care au contribuit la formarea identităţii naţionale.