Timişoara
Capitală Europeană a Culturii în anul 2023, Timişoara îşi aşteaptă în orice anotimp vizitatorii, fiind unic prin cele trei pieţe urbane, fiecare cu un anumit stil arhitectural.
Ana-Maria Cononovici, 24.08.2024, 11:30
Capitală Europeană a Culturii în anul 2023, Timişoara îşi aşteaptă în orice anotimp vizitatorii, fiind unic prin cele trei pieţe urbane, fiecare cu un anumit stil arhitectural.
Explorăm şi noi oraşul, ghidaţi de Simion Giurcă, consilier strategic al Preşedintelui Organizaţiei de Management al destinaţiei Timişioara, care ne-a recomandat oraşul, mai întâi pentru evenimentele organizate:
„Festivalul Codru va avea loc anul acesta în perioada 30 august – 1 septembrie la Pădurea Verde din Timișoara. Vom mai avea, sigur, și cunoscutele noastre spectacole din Filarmonica Timișoara, din operă, din cele trei teatre. Timișoara, vă reamintesc, este orașul cu trei teatre de stat care performează în limbile română, maghiară și germană. De asemenea, alternativ, (n.r. puteţi vizita) și muzee.
Eu recomand cu mare căldură Muzeul Revoluției din 1989, care a fost lărgit, care a mai fost diversificat cu diferite aspecte în urma cercetărilor privind Revoluția Română și sigur că îi invităm pe toți cei care se bucură de libertatea pe care România o oferă astăzi să vadă puțin ce s-a întâmplat la Timișoara în acest decembrie 1989. Ce vreau să menționez în mod special: vom avea un Târg de Crăciun. Târgul nostru de Crăciun începe devreme și se termină târziu, pentru că, dincolo de Crăciunul nostru şi al minorităţii germane, noi mergem până la Crăciunul sârbesc, care după ritul vechi se întâmplă în ianuarie. Așa că Târgul de Crăciun din Timișoara este cel mai lung deschis din România.”
Oraşul impresionează cu o arhitectură diversificată, în stilurile Baroc Vienez, Neobizantin şi Art Nouveau. Simion Giurcă, consilier strategic al Preşedintelui Organizaţiei de Management a destinaţiei Timişioara, a continuat să ne tenteze:
„Avem cea mai mare zonă pietonală din România, în care sunt o mulțime de terase, restaurante, baruri, cluburi, în care lumea se poate simți exact ca într-o stațiune, în liniște, fără stres de automobil, claxonat, ș.a.m.d. Dincolo de spectacole, oraşul Timișoara este un spectacol în felul lui, cu muzee, cu expoziții, cu evenimente care se întâmplă direct pe stradă, cu festivaluri mai lungi sau mai scurte de gastronomie, pentru că Timișoara și-a propus să promoveze și să se dezvolte tot mai puternic ca destinație gastronomică.
Și atunci, sigur, că trebuie să oferim mostre de gătit. Avem o bucătărie fussion prin naștere, prin faptul că trăind împreună, români, nemţi, sârbi, unguri, evrei și alte naționalități, astăzi avem 21 de naționalități care locuiesc și trăiesc în Timișoara, sigur că avem o bucătărie care în timp s-a dezvoltat, s-a adaptat, a trecut de la un stil la altul și avem foarte multe chestii de oferit.
Eu le recomand oaspeților noștri, dacă ajung în Timișoara, să întrebe de clătitele Ana Lugojana, acele clătite, flambate, care sunt excelente, dar și de alte specialități. Ne mândrim cu mezelurile timișorene și cu alte produse.
Şi nu în ultimul rând, le recomand românilor care trec prin Timișoara, mai ales dacă au și copii, să urce pe vaporetto, mijlocul nostru de transport public pe Canalul Bega. Pe un parcurs de câțiva kilometri pot, la un preț minimal de vreo 2 lei (circa 40 de eurocenţi), să facă o plimbare cu acest vaporetto pentru a admira puțin Timișoara și de pe valurile Canalului Bega.”
Invitaţia a fost lansată, până data viitoare vă dorim drum bun şi vreme frumoasă!