Vechi cărți românești, prezentate la Muzeul Municipiului Bucureşti
În centrul capitalei, la Palatul Suțu, unul dintre sediile Muzeului Municipiului București (MMB), este deschisă, până la începutul lunii decembrie a acestui an, expoziția „Vechi cărți românești cu steme domnești și stihuri poeticești”.
Ion Puican, 19.08.2024, 16:45
Această expoziție aduce în fața publicului carte veche și rară din patrimoniul MMB. Despre expoziție și despre ce prezintă aceasta am stat de vorbă cu curatorul acesteia, Daniela Lupu:
„Expoziția cuprinde vechi cărți românești tipărite in Țara Românească de la mijlocul secolul al XVII-lea până în 1830. Dacă, de obicei în expozițiile de carte se prezintă filele de titlu, noi am dorit să vă prezentăm ce se află pe verso, întorcând filele, vom găsi aceste steme domnești și sub ele mici poezii care le sunt dedicate, numite în epocă „versuri politicești” sau „stihuri poeticești”. Așadar, stemele domnești nu apar doar pe sigilii, în frontispiciul documentelor, pe monede sau lespezi funerare, ci și în grafica vechilor tipărituri, începând cu primele cărți imprimate in Țara Românească în secolul al XVI-lea. Acest aspect, bine-cunoscut specialiștilor, dar aproape necunoscut publicului larg, ne-am propus să îl prezentăm în expoziție prin intermediul tipăriturilor selectate din colecția de carte veche a bibliotecii muzeului.”
Despre ce fel de cărți este vorba în expoziția de la MMB? Din ce perioadă datează acestea?
„Cărți tipărite sub patronajul domnilor Țării Românești, împodobite cu frumoase xilogravuri ale stemelor domnești. În majoritate, acestea sunt cărți bisericești, unele tipărite cu întreaga cheltuiala a domnilor, altele cu cheltuiala mitropoliților, sub patronaj domnesc. Prezentăm cărți de cult publicate sub patronajul lui Matei Basarab, Șerban Cantacuzino și Constantin Brâncoveanu, dar și sub patronajul domnilor fanarioți, încheind cu primul domn pământean după sfârșitul regimului fanariot, Grigore Dimitrie Ghica.”
Curatorul Daniela Lupu ne-a vorbit și despre specificul tipăriturilor prezente în expoziție:
„Aceste cărți sunt imprimate în limba română cu caractere chirilice, dar și în limba greacă. Stemele domnești imprimate în tipăriturile bisericești și în cele cu caracter oficial cuprind stema țării, încadrată de titulatura Domnului, cu cheltuiala căruia s-au publicat sau în timpul căruia s-au tipărit. Prezența stemelor domnești atestă autoritatea domniei asupra tiparului. Totodată, atestă patronajul domnesc asupra tiparului manifestat ca protecție spirituală și ca sprijin material. Date fiind costurile foarte mari ale tipăririi, publicarea unei cărți era un eveniment deosebit de important. Gestul generos al finanțării cărții se cuvenea a fi celebrat și omagiat. Am urmărit să ilustrăm în mod egal cele două aspecte. Pe de o parte, gravurile care înfățișează stemele realizate de gravor, tipografi și stihurile asupra stemei compuse de cărturarii vremii.”