Jurnal românesc – 15.08.2024
Creştinii ortodocşi şi catolici prăznuiesc, pe 15 august, Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mare, sărbătoarea ce aminteşte de momentul plecării Sfintei Fecioare Maria din această lume.
Monica Stoica, 15.08.2024, 13:40
Preşedintele României, Klaus Iohannis a declarat joi, la Constanţa, în cadrul festivităţilor organizate de Ziua Marinei Române, că Romania este recunoscută şi apreciată la nivel aliat ca un pilon solid de securitate regională şi un contribuitor major la procesul de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe flancul estic. Potrivit acestuia, Romania beneficiază, în prezent, de cele mai solide garanţii de securitate, iar cetăţenii ei sunt apăraţi şi protejaţi în faţa oricăror potenţiale ameninţări.
Klaus Iohannis le-a spus marinarilor că devotamentul, tenacitatea şi spiritul de sacrificiu care îi definesc constituie un exemplu de excelenţă, iar Forţele Navale Române reprezintă un simbol al puterii şi al rezilienţei naţionale. Si premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe marinari, militari sau civili, si le-a transmis multumiri de Ziua Marinei Române. La 122 de ani de la prima aniversare a Zilei Marinei, Forţele Navale Române organizează manifestări ce cuprind exerciţii demonstrative, expoziţii de tehnică şi armament, ateliere interactive, activităţi culturale cu specific marinăresc, şi concerte de muzică militară în municipiile Constanţa, Mangalia, Brăila, Galaţi, Tulcea şi Bucureşti.
Creştinii ortodocşi şi catolici prăznuiesc, pe 15 august, Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mare, sărbătoarea ce aminteşte de momentul plecării Sfintei Fecioare Maria din această lume. În Creştinism, se păstrează tradiţia conform căreia Sfânta Fecioară Maria a fost ridicată la cer după moarte. Totodată, între creştini, Sfânta Fecioară se bucură de cea mai mare cinstire după Sfânta Treime, motiv pentru care cele mai multe rugăciuni ale creştinilor se îndreaptă către Fecioara Maria. Adormirea Maicii Domnului este hramul purtat de cele mai multe mănăstiri şi biserici din România, iar sărbătoarea este prilej de mari pelerinaje, mai ales în lăcaşurile de cult unde se află icoane, considerate făcătoare de minuni.
Pentru al treilea an consecutiv, în perioada 15 – 18 august, la Iaşi, are loc Festivalul Familiei – Inimo, organizat de preotul Dan Damaschin, paroh al celei mai mari maternităţi din Moldova, Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi, din dorinţa de a ajuta peste 10.000 de copii să meargă la şcoală. Astfel, în perioada menționată, pe stadionul Universităţii de Ştiinţele Vieţii vor fi organizate spectacole de circ, muzică populară, muzică de cameră, concerte pop şi rock. Festivalul este organizat în parteneriat cu Primăria Iaşi, Universitatea de Ştiinţele Vieţii din Iaşi şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Accesul la fiecare spectacol sau concert din cadrul Festivalului Inimo se va face pe bază de donaţii, banii strânşi urmând a fi cheltuiţi pentru achiziţionarea celor necesare trimiterii la şcoală a peste 10.000 de elevi care provin din familii nevoiaşe.
Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august, cu cea de-a 12-a ediție, orașul Brașov fiind din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues. Conform tradiţiei, şi la ediția din acest an, festivalul va avea mai multe scene, dispuse în mai multe zone de interes din zona centrală a orașului.
Piața Sfatului din Brașov devine epicentrul artiștilor locali, Parcul Central Nicolae Titulescu se transformă, pe timpul festivalului, în „Parcul Muzical”, cu două scene, plus ateliere muzicale și filme pentru copii, iar Piața Brassai dobândeşte caracter de cinematograf în aer liber, unde vor fi proiectate diverse filme muzicale, multe dintre ele cu caracter inedit. Scena pe care vor performa artiști internaționali a căror valoare îi face parte a istoriei muzicii contemporane, va fi amplasată în Piața Sf. Ioan din Brașov care este scena principală a festivalului.