Olimpiada
Deși ar părea o întrebare copilărească, totuși ce se întâmplă cu olimpiada când se încheie întrecerile sportive olimpice?
Marius Tiţa, 11.08.2024, 12:25
Deși ar părea o întrebare copilărească, totuși ce se întâmplă cu olimpiada când se încheie întrecerile sportive olimpice? Mult timp numeam olimpiadă aceste întreceri, apoi am aflat că termenul de olimpiadă se referă la perioada dintre două întreceri olimpice. Altfel spus, când încep competițiile se încheie olimpiada. Apoi, când se încheie întrecerile sportive, începe o nouă olimpiadă.
In limba română sunt acceptate ambele sensuri, și cel de jocuri olimpice, și cel de interval între acestea. In vremurile contemporane, acest interval este de patru ani. Prezentul aduce în atenție și noțiunea de război, opțiune umană sinucigașă la care societatea umană se dedă cam de când a s-a născut. Mitologia greacă antică, un fel de instrucțiuni de folosire a jocurilor olimpice, spune că întrecerile sportive de sub Olimp opreau războaiele. Altfel spus, înloc sa se omoare între ei, atleții să se întreacă în sporturi.
Jocurile olimpice moderne, pornite de Comitetul internațional creat sub conducerea baronului Pierre de Coubertin, nu au reușit să aplice acest principiu, dimpotrivă au avut de suferit din cauza războaielor, mai ales a celor două mondiale. Să nu uitam că edițiile din 1916, 1940 și 1944 au fost anulate chiar din cauza războaielor mondiale aflate în plina desfășurare. In 1916, jocurile olimpice urmau să se desfășoare în Germania. De abia după 20 de ani acest lucru era posibil. Dar Hitler, venit la putere în 1933, deja își anunța planurile belicoase. In 2008, chiar in ziua de 8 august, când la Beijing începeau jocurile olimpice, începea o noua rundă de front între Rusia și Georgia. In 2014, anexarea Crimeei de către Rusia pare a fi o probă din Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, care se desfășurau tocmai atunci. A fost chiar invocată o nevoie de securitate a jocurilor olimpice din localitatea Soci, aflată la mică distanță, in bazinul Mării Negre, ca armata rusă să preia controlul acestei regiuni din cuprinsul statului Ucraina, independent, membru al ONU. Comunitatea internațională a fost lipsită de reacție, nici măcar nu a dat note pentru această operațiune împotriva spiritului olimpic și a tuturor reglementărilor internaționale.
In prezent, jocurile olimpice s-au desfășurat la Paris în lipsa sportivilor din Rusia și Ucraina, țări vinovate de invadarea și masacrarea Ucrainei, acum mai bine de doi ani și jumătate. De fapt, de exact 900 de zile, împlinite in ziua închiderii întrecerilor sportive ce ar fi trebuit să pună capăt războaielor. Războiul declanșat de Rusia în Ucraina nu s-a oprit o clipă. Mai mult, încheierea întrecerilor olimpice de la Paris a fost marcată de Rusia cu noi bombardamente criminale împotriva Kievului, capitala Ucrainei. Olimpiada, perioada dintre două păci olimpice, se anunță teribilă, cu războaie și distrugeri ce ar fi trebuit să dispară de mult timp din practica societății umane.