Sprijinirea economiei în timpul pandemiei prin politici monetare și ajutor de stat: cazul României
În volumul 24, numărul 1 al revistei academice Romanian Journal of European Affairs, publicat în luna iunie de Institutul European din România, putem parcurge un articol despre măsurile economice luate în contextul pandemiei de COVID-19 în vederea atenuării efectelor sale.
07.08.2024, 13:45
Cele trei autoare, Dorina Clichici, Andreea-Emanuela Drăgoi și Angela Timuș, au analizat modul în care au fost implementate politicile monetare și ajutoarele de stat pentru susținerea economiilor statelor membre ale UE, respectiv a României.
Alegerea temei a fost justificată de efectele pandemiei asupra economiei, care au fost descrise ca fiind mult mai dăunătoare decât cele ale crizei financiare globale. Contracararea recesiunii economice cauzate de pandemie a necesitat un răspuns rapid și ferm. Cercetarea a utilizat o metodologie mixtă, bazată pe analize calitative și cantitative – o analiză comparativă a sprijinului monetar acordat în țările UE în perioada 2020-2022 și o analiză cantitativă a ajutorului de stat – cu scopul de a oferi o imagine completă a modului în care statele membre ale UE au reușit să valorifice derogările acordate în temeiul cadrului temporar privind ajutoarele de stat.
Articolul conține o secțiune dedicată României. Este un studiu de caz care furnizează informații aprofundate cu privire la particularitățile instrumentelor monetare și de ajutor de stat utilizate. Autoarele concluzionează că în România cea mai mare parte a ajutorului de stat a fost utilizată pentru susținerea IMM-urilor din industria prelucrătoare, construcții, comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile și sectorul depozitării, în special prin garanții și granturi directe.
Vă invităm să parcurgeți textul complet al articolul, disponibil în limba engleză, aici.
Mihaela-Adriana Pădureanu,
Expert, Compartimentul Studii – Institutul European din România